Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Esőben is énekeltek a hegyvidéki diákok

Esőben is énekeltek a hegyvidéki diákok

Nem volt éppen kegyes a második alkalommal meghirdetett országos erdei dalos találkozó kerületi résztvevőihez az időjárás. Legalábbis a Normafán eső és köd fogadta a Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola és a Fekete István Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI közös kórusát, a gyerekek ennek ellenére mégis dalra fakadtak, hogy énekszóval köszöntsék a természetet.

 dalos_talalkozo01

Először, 1863-ban csendült fel a dalárdák éneke a soproni Dalos-hegyen, ahol emlékkő őrzi a 100 éven át megünnepelt hagyományt. Néhány évtized hallgatás után a soproni erdészek és az Árnika Erdei Iskola 1998-ban ismét énekhanggal töltötte meg a Dalos-hegyet, akkor több száz gyermek ünnepelte a madarak és fák napja alkalmából az erdőt és a tavaszi megújulást.
Budapesten 2014-ben a Hármashatár-hegyen is felzendült az ének az Erdő Ajándéka Erdei Iskola szervezésében. Az erdei dalos találkozó 2022-ben a Normafánál folytatódott és vált egyúttal országos közösségépítő mozgalommá.

Tavaly a madarak és fák napján számos iskola, óvoda és bölcsőde csatlakozott a felhíváshoz, így több mint 28 ezren énekeltek egyszerre délelőtt 10 órakor és élték ét az erdei éneklés különleges erejét.

Idén tehát már második alkalommal szervezték meg az Ének az erdőben elnevezésű programot, amelyhez – hasonlóan a tavalyi évhez – több kerületi iskola csatlakozott. A rossz időjárás miatt azonban végül egyedül a Gennaro Verolino és a Fekete István iskola egy évvel ezelőtt közösen alapított kórusa jött el és énekelt az esőben a jelenlévők legnagyobb örömére.
Őket köszöntötte Fonti Krisztina, aki elmondta, hogy az erdő maga a zene. A madarak éneke, a fák zúgása, a szél és a vizek hangja, a vadak nesze mind-mind egy szólama ennek a megismételhetetlen dalnak. Az alpolgármester szerint a madarak és fák napja egy nagyszerű alkalom arra, hogy elhozzuk a magunk zenéjét az erdőbe, ebben segít a dalos találkozó, ami összekapcsolja az embereket a természettel. A kapocs a közös éneklés öröme, ez egy ajándék, amit mi adunk az erdőnek hálából a rengeteg csodáért. A kezdeményezés sikere minden várakozást felülmúl, hiszen 7 ország 430 helyszínén mintegy 33 ezren énekelnek egy időben. „Nincsen ennél ékesebb bizonyíték arra, hogy a zene, a dal határok nélküli, összeköt embereket, nemzeteket akkor is, ha más nyelveken beszélnek” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, aki Kodály Zoltán gondolatát közvetítve rámutatott: az erdei éneklés akkor lesz igazi ünnep, ha a dalt a hétköznapok részévé tesszük.

dalos_talalkozo13

Ehhez járul hozzá a Gennaro Verolino és a Fekete István iskola közös kórusa, melynek az erdei fellépés egyfajta debütálás is volt. „Tavaly szeptemberben a Fekete István iskolával közösen Hegyvidéki Dalolók néven alapítottuk a kórust, mert úgy gondoltuk, hogy együtt szebben tudunk énekelni. És ez így is van, azóta minden héten egyszer külön tartunk próbát, és havonta egy alkalommal közösen énekelünk” – beszélt a kórusalapításról Osztián Doris intézményvezető, aki kiemelte, hogy a diákok körében népszerű ez a lehetőség, a közösség ereje, az együttlét megérinti őket. „Sokan jelentkeznek a kórusba, és mi mindenkit beveszünk” – tette hozzá, majd elárulta, hogy folyamatosan tanulják a műveket, jelenleg a Bodzavirág dal, a Kiskece lányom és a Nyit már a gyöngyvirág szerepel a repertoárjukban, amit elő is adtak a Normafán.

erdo01