Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

anna_reti_palyazat11fokep

Eredményhirdetés a miséző-, emlékhely ötletpályázaton

Tavaly kora ősszel hirdetett ötletpályázatot az Anna-réten megvalósítandó miséző-, emlékhely koncepciótervére a Hegyvidéki Önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatala. A beérkezett 59 érvényes pályamunkát szakértő bizottság értékelte, ennek eredményét a kulturális szalonban megrendezett díjátadó ünnepségen ismertették.

Elsőként a bírálóbizottság társelnöke, Hathy Zsuzsanna főépítész köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a pályázat célkitűzéseit, valamint bemutatta a bizottság jelenlévő tagjait.

anna_reti_palyazat09

Pokorni Zoltán az előzményekről szólva elmondta, hogy 1992-ben, Salamin András helytörténész, a Budapest-Zugliget Egyesület elnökének kezdeményezésére, a Salamin család építtette fel a ma is látogatható apró kápolnát az Anna-réten. Ennek előzménye volt a Szent Anna tiszteletére a XIX. században emelt kápolna, amit 1952-ben, egy munkásmozgalmi gyűlés után egyszerűen leromboltak. Azóta él az igény a helyreállításra, amit az is bizonyít, hogy a területet nemcsak sétálásra, kirándulásra, sütögetésre, kutyázásra használják az idejárók. Ugyanígy megvan a helye az elmélyülésnek, az imádságnak, ahogyan sokan jönnek ide misére is.

anna_reti_palyazat03

„Tudtuk, hogy fontos ügyről van szó, de hogy ennyire, arra a pályázat világított rá. Önmagáért beszél, hogy 2500-an töltötték le a dokumentumokat, ami óriási szám. Izgalmas szellemi hullámzást mutatnak a beadott munkák, nagyon más megközelítésekkel, kiváló koncepciók születtek” – foglalta össze a tapasztalatokat Pokorni Zoltán, aki azt ígérte, javasolni fogja a testületnek, hogy vizsgálja meg valamennyi elismerést kapott pályázat környezeti hatásait. Ezt követően indulhat a társadalmi diskurzus, ennek végén választják ki a megvalósítandó tervet. 1-2 éven belül felépül az imahely, hiszen ez nem pénzkérdés - hangsúlyozta. Arra törekednek, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen, és maradjon meg hosszú ideig.

anna_reti_palyazat16

„Jó példa a megújuló Normafa, ami megmutatja, hogy képesek vagyunk minőséget létrehozni, ezt megőrizni, európai módon védeni és karbantartani. Három fő irányvonal alakult ki a pályázaton, az első lépés, hogy ezek közül kiválasszuk azt, amelyiken elindulunk” – tette hozzá a polgármester.

A díjak átadásával nem ér véget az együttműködés a tervezőkkel, hiszen a következő hónapokban lehetőséget kapnak, hogy előadások, fórumok keretében, részletesebben is bemutassák az elképzeléseiket.

anna_reti_palyazat13

Süllei László, a bírálóbizottság elnöke, arról beszélt, hogy a pályázatok segítenek megtalálni azt a funkciót, amit a „Jóisten határoz meg az emberi alkotómunka által”.

Elmondta, hogy a három kategória a bírálóbizottság ötlete volt, mert nem lehetett egyetlen győztest hirdetni. Ennek megfelelően a hagyományos forma, a Szent Ferenc lelkiségét megidéző kialakítás, és a kettőt ötvöző megoldások alapján csoportosították a pályamunkákat. A statikus formában mindannyian otthon érezhetjük magunkat, belépve az épületbe kizárhatjuk a mindennapokat, a gondokat. Mások a természetben szeretnék megtalálni Szent Ferenc lelkiségét, ami egy, az előzőtől eltérő kialakítást kíván. A köztes forma zárt és nyitott egyszerre, láthatóvá teszi a bejárat és az oltár mögötti tájat – sorolta a koncepciókat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye általános érseki helynöke hozzáfűzve, hogy a tájba illésre, a környezetvédelemre, a tradícióra ugyanígy tekintettel kellett lenniük a döntéskor.

anna_reti_palyazat14

Eltér István kimagaslónak nevezte a pályázat iránti érdeklődést. Több ezren olvasták a tájékoztató anyagot, mintegy kétszázan regisztráltak, a tervezők végül 61 pályaművet adtak be. Ezek közül formai hibák miatt, mindössze kettőt kellett kizárni. „Mindhárom kategóriában, összesen öt pályázatot javasolt megvásárlásra a bírálóbizottság, amely további díjakat is kiadott” – emlékeztetett a Magyar építész Kamara elnökségi tagja, aki külön is kiemelte, hogy rendkívül sokszínű, változatos és értékes megoldások születtek.

Díjazásban részesült a Wéber Építésziroda Kft., Pongor Soma László és Pásztor Bence, Szilágyi Norbert és Nagy Mercédesz Erika munkája, míg Márkus Péter és Koczka Kristóf, Beke-Tóth Szilvia, Hayde Réka Zsuzsanna, a Perényi Stúdió Kft., valamint Kruppa Gábor és Furmann-né Horváth Júlia tervét megvásárolta az önkormányzat.

A Budapest XII. kerület ANNA-RÉTI MISÉZŐ-, EMLÉKHELY nyílt, titkos ötletpályázat végeredménye:

Rangsorolás nélkül díjban és 1.000.000.-Ft, azaz egymillió forintos pályadíjban részesült a 3. számú pályamű, amelynek szerzője: Wéber Építésziroda Kft.,
szerzők: Wéber József és Jármai Zsolt.

1.

0

Rangsorolás nélkül díjban és 1.000.000.-Ft, azaz egymillió forintos pályadíjban részesült a 4. számú pályamű, amelynek szerzői Pongor Soma László és Pásztor Bence.

3

4


Rangsorolás nélkül díjban és 1.000.000.-Ft, azaz egymillió forintos pályadíjban részesült a 23. számú pályamű, amelynek szerzői Szilágyi Norbert és Nagy Mercédesz Erika.

5

6


Rangsorolás nélkül megvételben és 400.000.-Ft, azaz négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 2. számú pályamű, melynek szerzői: Márkus Péter és Koczka Kristóf.

7

8


Rangsorolás nélkül megvételben és 400.000.-Ft, azaz négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 9. számú pályamű, melynek szerzője: Beke-Tóth Szilvia.

9

10


Rangsorolás nélkül megvételben és 400.000.-Ft, azaz négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 12. számú pályamű, melynek szerzője: Hayde Réka Zsuzsanna.

11

12


Rangsorolás nélkül megvételben és 400.000.-Ft, azaz négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 36. számú pályamű, melynek szerzői: Perényi Stúdió Kft.
szerzők: Perényi Flóra, Andrei Durloi és Perényi Tamás

13

14

Rangsorolás nélkül megvételben és 400.000.-Ft, azaz négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 41. számú pályamű, melynek szerzői: Kruppa Gábor és Furmann-né Horváth Júlia.

15

16