Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Emberre veszélytelen a sertéspestis - Akadályozzuk meg a járvány továbbterjedését!

Emberre veszélytelen a sertéspestis - Akadályozzuk meg a járvány továbbterjedését!

Számos pontatlan újsághír jelent meg az utóbbi időben a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének körbekerített vadászterületén kialakult afrikai sertéspestis-járvánnyal kapcsolatban. Ezeket a félreértéseket is tisztázta a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezésére a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontba összehívott szakmai fórum.

A találkozón részt vett Pokorni Zoltán polgármester és a Hegyvidék illetékes munkatársai, valamint dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, dr. Vajda Lajos, a Nébih állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója, az Országos Járványvédelmi Központ vezetője, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármestere és illetékes munkatársai, Mikó Gergely a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója, dr. Juhász Péter, a XII. kerület önkormányzati állatorvosa, Reinitz Gábor a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója, Keszléri József, a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetének erdészetvezetője, Szentirmai-Zöld Máté a II. kerületi Önkormányzat társadalmi kapcsolatokért felelős fejlesztési igazgatója, továbbá a III. kerületi Önkormányzat illetékes képviselője és munkatársa.

forum02

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos elöljáróban leszögezte, hogy az afrikai sertéspestis más állatokra és az emberre teljesen ártalmatlan, a gyerekeknek, időseknek sem kell tartania tőle. Még akkor sem, ha bármilyen okból megérintenének egy beteg vagy már elhullott állatot, esetleg a húsából ennének. Utóbbi egyébként teljességgel kizárt, kereskedelmi forgalomba nem kerülhet fertőzött húskészítmény.

Mivel azonban a vírus továbbterjedéséhez az emberi gondatlanság is hozzájárulhat, mindannyian egyetértettek abban, hogy rendkívül fontos a lakosság megfelelő tájékoztatása, a felelős emberi magatartásra való figyelemfelhívás.

A főállatorvos kifejtette, hogy a hatóság jelenlegi tudása szerint a sertéspestis kizárólag a Pilis Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének körbekerített vadászterületét érinti, ahol 5 vaddisznóban mutatták ki múlt szombaton az ASP vírusát a laborvizsgálatok.

A járvány elterjedésének megelőzése érdekében az itt lévő valamennyi vaddisznót le kell ölni. A leölt állatok vizsgálata folyamatban van, a tetemekből vett minták mintegy felét már ellenőrizték.

A főállatorvos hangsúlyozta: nagyon kicsi az esélye, hogy a fertőzés máshol is felüti a fejét, ehhez az elzárt területen kívül élő állatoknak a fertőzött példányok vizeletével, vérével vagy székletével kellett volna érintkeznie. Amennyiben néhány héten belül nem találnak az elzárt területen kívül fertőzött állatot, és a zárt vadászterület vaddisznó-állományának felszámolása befejeződik, akkor megszűntnek tekinthető a járványveszély. A kertekbe, lakóövezetbe betévedt vaddisznók befogása ebben az időszakban sem szünetel, ezt az önkormányzatok továbbra is elvégzik.

Dr. Juhász Péter XII. kerületi önkormányzati állatorvos tájékoztatásul közölte, hogy a Hegyvidéken nincsenek házisertések. Egyedül a Konkoly-Thege Miklós úti állatsimogatóban tartanak két törpe amerikai malacot, ezeket már elválasztották a többi állattól, és a látogatókkal sem találkozhatnak.

Szentirmai-Zöld Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan még mindig az erdők szélén dobják ki a kerti hulladékot, ételmaradékokat. Ez felhívás a kondáknak, hogy közelebb jöjjenek a lakott területhez, ami kockázatot jelent.

Pokorni Zoltán kérdésére, hogy mi a teendő, ha lakóterületen vagy az erdőben vaddisznótetemet látunk, a főállatorvos a következőket mondta. Attól nem kell tartani, hogy a sertéspestis miatt lakóövezetben hullik el egy vaddisznó, a beteg állat ugyanis elbújik az élőhelyén. Gázolás viszont bármikor előfordulhat, azonban ilyenkor sem szabad a tetemhez nyúlni.

Nagyon fontos, hogyha valaki bármilyen okból kifolyólag elpusztult vaddisznót lát, semmi esetre sem vigye haza az állatot vagy annak részeit a húsa miatt, mivel ez is hozzájárulhat a vírus továbbadásához. Ugyanez igaz az elvárvultnak gondolt kismalacokra, ezeket se próbáljuk megfogni, „megmenteni”.

A kirándulóknak azt javasolják, hogy az erdőjárás után mossák le alaposan a cipőjüket. Érdemes fertőtlenítőt használni, erre a célra bármilyen virucid (vírusölő) termék megfelel.

Tetemészleléskor, függetlenül a helyszíntől, haladéktalanul tegyünk bejelentést a Nébih ingyenesen hívható zöldszámán: 06-80/263-244!

A Nébih információs plakátokat biztosít a tájékoztatáshoz, ezekkel a kirándulók a Buda környéki hegyek erdeiben, a turistautak mentén és a pihenőhelyeken találkozhatnak.

A hatóság létrehozott a honlapján egy hasznos aloldalt a témában (https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis), ahol többek között a gyakran felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők. (https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai-sertespestis)

 A legfontosabb tudnivalók összefoglalva:

  • A sertéspestis sem az emberre, sem más állatfajokra nem veszélyes, nem okoz megbetegedést vagy bármilyen egészségügyi panaszt.
  • Bátran járhatjuk az erdőket, kirándulhatunk, sétálhatunk a szabadban, a turista útvonalak nincsenek lezárva, azonban a járvány terjedésének megelőzése érdekében ne térjünk le a turistautakról, és az erdőjárás után alaposan mossuk le a cipőnket. Ehhez lehetőség szerint használjunk fertőtlenítőszert.
  • Élelmiszerhulladékot (ételmaradékot), illetve zöldhulladékot ne hagyjunk, ne vigyünk az erdőbe vagy annak határába, a hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni.
  • Kutyát póráz nélkül tilos az erdőben sétáltatni.
  • Ha kismalaccal találkozunk, ne háborgassuk, ne fogjuk meg, ne vigyük haza vagy állatorvoshoz!
  • A kertekbe, lakóövezetbe tévedt vaddisznókat a Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is befogja, ezzel kapcsolatban a https://www.hegyvidek.hu/elet-hegyvideken/kozbiztonsag/vadkarok weboldalon tájékozódhatnak.
  • Elhullott vagy betegnek látszó vaddisznó észlelésekor haladéktalanul hívjuk fel a Nébih ingyenes zöldszámát: 06-80/263-244. A tetemhez ne nyúljunk, ne közelítsük meg!