Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Élen jár az onkológia a robotsebészetben

Élen jár az onkológia a robotsebészetben

2021 januárjában került sor az első hazai robotasszisztált műtétre az Országos Onkológiai Intézetben, azóta közel négyszáz ilyen beavatkozás történt itt – mondta el Polgár Csaba, az intézmény vezetője azon a rendezvényen, ahol a robotsebészet magyarországi bevezetésének tapasztalatairól számoltak be a szakemberek.

A főigazgató arról beszélt, hogy a Lipcsei Egyetem Urológiai Klinikájával és a Salzburgi Szent János Irgalmas Testvérek Kórház nőgyógyászati osztályával együttműködve, a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézettel közösen 1,3 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el két Da Vinci-műtőrobot, illetve két modern ultrahangkészülék beszerzésére, továbbá a képzések elindítására.

polgar_csaba02

Ma már tíz, a robotok irányítására kiképzett sebész áll rendelkezésre a két kórházban. Polgár Csaba elmondta, hogy a Jahn Ferenc kórházban elsődlegesen urológiai műtétek, míg az onkológián az urológiai beavatkozások mellett nőgyógyászati műtétek történtek a legnagyobb számban, szeptembertől pedig a hasi sebészet, a vastagbél-, a máj-, a nyelőcső- és a gyomorsebészet is bekapcsolódhat a robotsebészeti programba.

Az uniós támogatással megvalósuló projekt június végén zárul. A két intézmény azt vállalta, hogy a program ideje alatt 200–200 robotsebészeti műtét végez el, ám ezt már most jelentősen túlteljesítették, a vállalt műtétszám közel dupláját hajtották végre mindkét helyen. Az országban egyébként már a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Egyetemen is sikerült robotot telepíteni, mostanra több mint ezer műtét történt Magyarországon Da Vinci-eszközökkel.

„A robotsebészet a jövő egyik útja a daganatsebészetben, és immár eredményekkel is tudjuk igazolni, hogy a módszer hatékony” – jelentette ki Polgár Csaba. Hozzátette, hogy a betegek érdeklődése óriási, a robotsebészeti beavatkozások lehetőségét viszont azoknak a betegségeknek a kezelésére kell fenntartani, ahol költséghatékonyan, a funkcionális gyógyulási eredményeket javítva lehet alkalmazni ezt a fejlett technológiát.

robotsebeszet01

A Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban 374 urológiai és 11 nőgyógyászati robotműtétet végeztek el a projekt kezdete óta. Az intézmény vezetője, Dobosi Zsolt kiemelte, minden eddigi robotsebészeti beavatkozásuk rendkívül sikeresnek tekinthető, a betegek gyógyulási ideje és a kórházban töltött idő egyaránt csökkent. „Ma már kijelenthetjük, hogy a magyar robotsebészet egy homályos vízióból az elmúlt évek során valósággá, gyakorlattá vált, ennek hála Magyarország felkerült a világ robotsebészeti térképére” – fogalmazott a Jahn Ferenc kórház főigazgatója.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője, Jenei Zoltán szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy a világ fejlődéséből kimaradjunk, ezt a szakemberek és a betegek is elvárják. Az országos kórház-főigazgató a betegségmegelőzési programok fontosságáról is beszélt: arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek részt kellene vennie a kötelező és ajánlott szűréseken, mert így tudunk a legtovább egészségben élni.

„A kerületünk ad otthont több, az ország egészségügyi ellátásában kulcsszerepet betöltő csúcsintézménynek, és mi ezekre büszkék vagyunk. Nem szeretünk ipart vonzani a Hegyvidékre, de az egészségipar kivételt jelent” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester, megemlítve, hogy a XII. kerületben működik az onkológiai intézet mellett a szív- és érgyógyászati klinika, a Korányi tüdőklinika, a rehabilitációs intézet, és itt van még a János kórház is, ami a Zsámbéki-medence egészét kiszolgálja.

pokorni_zoltan04

A polgármester arról is szólt, hogy a sűrűn lakott városszövetben egy ország valamennyi pontjáról látogatott egészségügyi intézmény működése megoldhatatlan parkolási gondokat jelent. Arra buzdította az intézményvezetőket, hogy ha bővítést terveznek, a mélygarázst ne húzzák ki fejlesztési programjukból, ez ugyanis elengedhetetlen a mindennapi, normális működés szempontjából.

„A Hegyvidék egy különleges kerület, itt élnek a legtovább az emberek, és az a célunk, hogy egészségben éljenek a legtovább” – közölte Pokorni Zoltán. Mint mondta, rengeteg szabadidős programot, klubot szervez az önkormányzat, de a legjobb időtöltés, ami az egészség megőrzéséhez hozzájárul, az a sétálás, kirándulás, a zöldben töltött idő. Erre ösztönöz a háziorvosok közreműködésével a pácienseknek kínált Zöld Recept is, amit Magyarországon elsőként a XII. kerület kezdett alkalmazni.

onkologia01