Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Egyházi vértanúknak állítottak szobrot a Szent Család parkban

Egyházi vértanúknak állítottak szobrot a Szent Család parkban

Márton Áron római katolikus püspök, Boldog Jerzy Popiełuszko római katolikus pap, a lengyel ellenzék közismert alakja, Boldog Romzsa Tódor munkácsi görögkatolikus püspök, valamint Esterházy János politikus, a szlovák parlament magyar képviselője kapott szobrot szakrális környezetben, a zugligeti templommal szemközti Szent Család parkban. A kommunista diktatúra négy áldozatának emlékművét a Nemzeti Művelődési Intézet ajánlotta fel a Hegyvidéki Önkormányzatnak.

boldog_jerzy_popieluszkoboldog_romzsa_todoresterhazy_janos01marton_aron

„A kommunista diktatúra krimibe illő módon pusztította el a mártírokat. A diktatúra kiszolgálói hús-vér emberek voltak, ahogyan a mártírok is” – fogalmazott a szoboravató ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester, aki személyes emlékeit is felidézte: Gdanskban és Varsóban még látta, milyen nagy szerepe volt Jerzy Popiełuszko prédikációinak, és aztán a halálának, vértanúságának az egész szolidaritási mozgalom, sőt a lengyel rendszerváltás történetében.

„Az emberi gonoszság nem a múlt köde. Nem a történelem távoli zugában van, nem szabadultunk meg tőle mindörökre. Sajnos benne van az emberi lélekben” – figyelmeztetett a polgármester. Minden egyes korosztály feladatának tartja, hogy felépítse magában az ellenállást, a védfalat a gonoszsággal szemben, akár Márton Áron, Esterházy János, Jerzy Popiełuszko, vagy a mai Ukrajna területén megölt Romzsa Tódor történetének újramesélésével. „Nem a történelem, hanem a jövőnk érdekes – tette hozzá –, és azért kell ezeknek a szobroknak itt állniuk, hogy a jövőnket féltsük.”

pokorni_zoltan02

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője arról beszélt, hogy a négy egyházi vértanú reményt és hitet adott áldozatával a gyötrelmes elnyomások idején. A példájuk, mint mondta, ma is azt hirdeti, hogy az embertelen eszmék, a lélektelen pusztító hatalmak legyőzhetőek, az emberi nagyság felülkerekedik az elnyomáson és erkölcsi győzelmet arat. Meggyőződése, hogy „a hitüket rendületlenül védelmező és a közösségért életüket áldozó vértanúk ma is éppúgy bátorságot és reményt adnak nekünk, mint ahogy tették ezt százezreknek a nehéz időkben.”

novak_iren01

„Nemzeti, keresztény értékeinket zászlóra tűzni nem csupán bátor helytállás, hanem erkölcsi kötelességünk” – jelentette ki az intézetvezető. Úgy véli, a példaként előttünk álló vértanúk talán nem is gondolták, hogy egy elnyomó rendszer megdöntésének előmozdítói lesznek, csak hitből és szeretetből beteljesítették hivatásukat. Szerinte nekünk is hasonlóképp kell tennünk a saját életünkben, nem feledve azt, amit Esterházy János is hangsúlyozott: „csak az a nemzet érdemes jobb sorsa és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szem előtt lebeg azok példát adó munkássága.”

fonti_novak_pokorni01

A négy egyházi vértanú szobrát Bodor György, a zugligeti Szent Család-templom plébánosa áldotta meg, ezt követően Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester helyezte el az önkormányzat koszorúit. A corten acél posztamensen álló, bronz portrészobrokat Mihály Gábor szobrászművész készítette Mihály Anna képzőművész és Laczik Csaba szobrászművész közreműködésével.