Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Dupla születésnap a Normafán

Dupla születésnap a Normafán

Néhány hét különbséggel éppen tíz évvel ezelőtt alakult a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény. Ebből az alkalomból közös születésnapot tartott a két szervezet. Az esemény alkalmat adott némi múltidézésre, az elért eredmények összefoglalására, de arra is, hogy a szakemberek betekintést engedjenek a közeljövő terveibe. A születésnapi programon részt vett Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, a Hegyvidéki Önkormányzatot Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester képviselte.

torta02

Elsőként a Normafa Park Intézményt vezető Mikó Gergely néhány megdöbbentő számadattal illusztrálta a Normafáról való gondoskodást. Elmondta, hogy az utóbbi tíz évben több, mint 7000 köbméter szemetet vittek el a területről, és nagyságrendileg 3 millióan használták a mellékhelyiségeket. Ennyivel tehát már biztosan csökkent az erdő környezeti terhelése. Az idei és a tavalyi szezonban egymillió megtekintése volt a Normafa Park honlapjának főleg az érdekelte az embereket, hogy lehet-e síelni, milyen a hóhelyzet. Ez is azt bizonyítja, hogy van létjogosultsága a sífutó- és szánkópályának – emlékeztetett Mikó Gergely külön kiemelve Holló Miklós és Vincze P. Márton szerepét, akik rengeteget tettek a Normafáért.

Általában a síháztól a János-hegyi kilátóig tartó sétaútvonalat tekintik a Normafának, az önkormányzat viszont ezt másként gondolta és azt mondta, hogy valójában Budakeszitől a Zugligetig tart – kezdte köszöntőjét Pokorni Zoltán hozzátéve, hogy már csak azért is indokolt ez a megközelítés, mert így rengeteg épített és természeti értéket lehetett megmenteni a Normafa rehabilitációja kapcsán.

Nagyjából 1,1 millió ember jön évente ide, ezzel a Normafa a második legnépszerűbb pihenőhely a Margitsziget után, rendben tartása nem kis feladata.

Ezért alakult tíz éve a Normafa Park Intézmény, és ez az eredményeket látva nagyszerű döntésnek bizonyult.

„Hosszabb távon az a cél, hogy legyenek olyan programok, attrakciók, amelyek elég bevételt hoznak ahhoz, hogy a Normafa önfenntartó legyen. Ilyen a már működő sífutópálya, de szó van egy lombkoronasétány és egy új sípálya kialakításáról is” – sorolta a terveket a polgármester, aki döntőnek tartja a tömegközlekedési kapcsolatok fejlesztését, hiszen ma még rengetegen személyautóval érkeznek a város tetejére. Hogy ez ne így legyen, szükséges a libegő felújítása, és még inkább a fogaskerekű vonalának meghosszabbítása a Széll Kálmán térig, illetve egészen a Normafáig.

megemlekezes07

Hozzátette: a mostani sífutópálya és különösen a meglévő sípálya nem tud vetekedni a magashegyek pályáival, de gyakorlásra, tanulásra kiváló. Utóbbi felkészít a nagyobb kihívást jelentő helyekre, ami nélkül ezek bizony veszélyesek is lehetnének.

Pokorni Zoltán nagyra értékelte a sí klaszter létrejöttét, mert ebben sípályákat és általában téli sportoknak otthont adó létesítményeket üzemeltető cégek, szervezetek és önkormányzatok vesznek részt. Örvendetes, hogy képesek voltak összefogni és együtt viszik előre a magyar téli sportok ügyét.

Fehér Gyula a kezdeteket felidézve arról beszélt, hogy egy éppen a Normafán megtartott konferencia alapozta meg a klaszter létrejöttét. Akkor döbbentek rá, hogy szükség van az együttműködésre a magyar sísport érdekében és ennek valamilyen szervezeti hátteret kell adni. Így született meg tíz évvel ezelőtt a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter, majd a közös gondolkodás vezetett a négyévszakosodáshoz, azaz hogy ne csupán a sí és a téli hónapok legyenek a központban. A másik fontos feladat a hegyvidéki turizmus fejlesztése, ez sajnos napjainkban még méltatlanul kevés figyelmet kap. Pedig mindkettőre vannak remek példák, ilyen a Normafa is, amely az év minden szakában rengeteg embert, köztük nagy számú sportolót vonz.

Révész Máriusz a mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet, ahogyan fogalmazott, az államtitkárság feladata, hogy könnyebbé tegye az emberek életét. És ezt lehet akár szó szerint érteni, hiszen a magyarok körében igen gyakori az elhízás. Éppen azért szerveznek megannyi sport- és mozgásos programot sokszor civil szervezetekkel közösen, hogy ez megváltozzon.

megemlekezes03

A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára kiemelte a hegyvidéki mintára most induló országos Mozgás receptre kezdeményezést. Ennek keretében az orvosok különböző mozgásformákat írhatnak fel a pácienseknek.

Megjegyezte, hogy a népegészségügyi termékadó 10 százalékét megkaphatja az álamtitkárság felajánlás formájában, ez további forrásokat jelent a sport és a mozgás népszerűsítésére.

Jól halad a sítanpályák építése, már a hetediknél tartanak és ezeken nemcsak télen lehet sportolni. Támogatják a meglévő sípályák fejlesztését, valamint figyelmet fordítanak a parasízők támogatására. Utóbbinak egyik fellegvára a Normafa Park központi épülete mögött működő négyévszakos sípálya, itt ősztől megújult eszközpark várja azokat, akik kipróbálnák és gyakorolnák a parasízést.

Az államtitkár megemlítette a Hejhó, síelni jó programot, ezzel idén 11 600, jövőre 14 000 gyermeket visznek el ingyenesen egy napra síelni. Nagyszerű reklámja a sportágnak, hiszen a tapasztalatok szerint a gyerekek 10-15 százaléka ezért tanul meg síelni.

Révész Máriusz kifejtette, hogy bár az egészségügy fejlesztése rendkívül fontos, de az egészségügyi állapotunkon nem az orvosok tudnak igazán javítani, hanem mi magunk. A WHO kutatásából kiderül. hogy az egészségügyi állapotunkat az egészségügyi ellátórendszer mindössze 18 százalékban befolyásolja, 37 százalékban az életmódunk határozza meg. Például az, hogy mozgunk-e eleget. Sajnos nem, legalábbis erre jutott az Eurobarometer felmérése, amiből kiderül, hogy a magyarok 59 százaléka egyáltalán nem sportol. Jórészt ebből adódik, hogy nálunk az általgos élettartam évekkel az uniós átlag alatt van, a legtovább élő európai nemzetek mögött majd tíz évvel vagyunk lemaradva. Ezen úgy lehet változtatni, hogy azonnali sikerélményt nyújtó mozgásos programok állnak az emberek rendelkezésére a többi között olyanok, mint amilyeneket a Normafa vagy éppen a sí klaszterhez tartozó szervezetek kínálnak.