Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Demensbarát kerület kialakítása a cél

Demensbarát kerület kialakítása a cél

Tovább bővítené a szociális ellátások már jelenleg is széles körét az önkormányzat. Ennek keretében az egyik fontos célkitűzés, hogy demensbaráttá váljon a kerület – hangzott el a Szociálpolitikai kerekasztal ülésén, ahol a Hegyvidék készülő szolgáltatásfejlesztési koncepcióját vitatták meg az intézményvezetők.

„Örvendetes módon sok a gyerek a Hegyvidéken, ezért a bölcsődéknek, óvodáknak jelentős szerepe van a kerület életében. Ezzel együtt az elöregedés jellemzi a kerületet, különösen fontos tehát a Hegyvidéki Szociális Központ munkája, amely a leginkább kiveszi részét az idősellátásból” – mondta el Fonti Krisztina alpolgármester a Németvölgy Gondozási Központban megtartott szakmai tanácskozáson. Megemlítette, hogy a kerület évek óta kiemelt figyelmet fordít az időskori demencia problémájára. Ennek keretében elindították az Alzheimer Cafét, amely a gondozást végző családok munkáját segíti, tavaly online szűrést tettek elérhetővé a minél korábbi diagnózis érdekében, a Normafa Gondozási Központban pedig megteremtették a demens és nem demens idősek integrált nappali ellátását.

kerekasztal05

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a demensellátás fejlesztési lehetőségeit kutatva kapcsolatba kerültek egy Milánó melletti kisvárossal, amely az első demensbarát település volt Olaszországban és jelenleg is példaértékű tevékenységet folytat. Mint mondta, az olasz városban nagy hangsúlyt kap a város lakóinak érzékenyítése, ami lehetővé teszi a demencia korai felismerését, valamint azt is, hogy az idős, demens emberek biztonságban tudják élni hétköznapjaikat. „Úgy látjuk, hogy a Hegyvidék is alkalmas a maga családias, empatikus közösségével arra, hogy egy ilyen programot megvalósítsunk, a kerületünk is demensbaráttá váljon” – tette hozzá.

„A Normafa Gondozási Központban 2022 áprilisában nyitottuk meg a demenciával élőket is fogadó, integrált nappali ellátásunkat. Jelenleg négy demenciával élő jár ebbe a csoportba, ugyanakkor lehetőségünk van arra, hogy többeknek biztosítsuk ezt az ingyenes ellátást, ami a felügyelet mellett fejlesztést is kínál” – közölte a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője. Fojtíková Katarína arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy a demenciával élők jelentkezése esetén neurológus vagy pszichiáter szakorvos által kiállított orvosi diagnózisra van szükség.

„A Hegyvidék lakosságának több mint harmada 60 év feletti, ezért az időskorúak ellátása a legfontosabb feladataink egyike” – jelentette ki Varga-Kovács Emese, a népjóléti iroda vezetője. Kitért rá, hogy a Hegyvidéki Szociális Központnak számos önként vállalt szolgáltatása van, ami az időseket segíti. Rendkívül népszerű a pár éve bevezetett, kedvezményes árú szállítási szolgáltatás, amit például orvosi látogatás céljából vehetnek igénybe a tömegközlekedési eszközök használatára egészségi állapotuk miatt nem képes idősek.

Az irodavezető arról is beszélt, hogy az önkormányzat nemcsak az idősek, hanem a gyermekek és a családok számára is széleskörű szolgáltatási palettát kínál, a tervezett fejlesztések pedig minden területet érintenek. A bölcsődékben jelenleg minden kerületi jelentkezőnek tudnak férőhelyet biztosítani, de az időszakos, pár órás gyermekfelügyeletre is igyekeznek nagyobb hangsúlyt helyezni, ami iránt egyre nagyobb az igény.

kerekasztal16

A Családsegítő és Gyermekjóléti Központ egy úgynevezett izlandi modellprogramot indított el, ami a bölcsődés és óvodás korosztályú gyerekek problémáinak megbeszélésére, külső szakértők bevonásával szülőklubokat hoz létre az egyes intézményekben. A kezdeményezéshez elsőként a Városmajori Óvoda Csermely utcai tagintézménye és a Zugligeti Bölcsőde csatlakozott, de a többi intézményben is szeretnék alkalmazni a programot.

Az egészségügyi, kulturális- és sportintézmények együttműködésével nemrégiben elindult a Zöld Recept-program, ami ingyenes mozgáslehetőségeket kínál a háziorvosaikhoz forduló pácienseknek. Ehhez kapcsolódik az új Okos Recept-koncepció: a Kútvölgyi szakrendelő orvosai különböző okoseszközök – például okosmérleg, okos vércukorszint-mérő – használatára tesznek javaslatokat, amik naplózni fogják a mért adatokat, azokat pedig távvizit formájában fogják kiértékelni a szakemberek. Az eszközök beszerzéséhez a tervek szerint támogatást nyújt majd az önkormányzat a rászorulóknak.