Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Demenciával élők ellátásával bővítette szolgáltatásait a Németvölgy Gondozási Központ

Demenciával élők ellátásával bővítette szolgáltatásait a Németvölgy Gondozási Központ

Egy csőtörés miatt jelentősebb felújításra volt szükség a Németvölgy Gondozási Központban. A kényszerű leállás alkalmat adott arra, hogy az intézmény újabb akadálymentesítési munkákat végezzen el és olyan feltételeket teremtsen, hogy demenciával élő időseket is fogadni tudjon.

Egy zenés mulatság keretében ünnepelhették meg a Németvölgy Gondozási Központ idősklubjába járók, hogy az háromhónapnyi kényszerszünet után újranyitott. Az ünnepségen Fonti Krisztina alpolgármester is részt vett, aki elmondta, mi minden történt az elmúlt időszakban.

gondozasi_kozpont13

„Egy társasház földszintjén található a klub, amit a szennyvíz sajnos egymás után többször is elöntött. A hiba elhárítása után teljes fertőtlenítésre, a padlóburkolat cseréjére és festésre is szükség volt. Ha már zárva kellett tartani, olyan munkákat is elvégeztünk, amelyekkel teljesen akadálymentessé tudtuk tenni a klubot” – ismertette az elmúlt hónapok munkálatait az alpolgármester.

Fonti Krisztina szerint fontos, hogy egy idősek klubjában minél kevesebb botlásveszélyes hely legyen. Ennek érdekében küszöböket vettek ki, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést a klubon belül, illetve kerekesszékkel közlekedők is igénybe tudják venni a nappali ellátást. Ez az átalakítás teszi lehetővé azt is, hogy az igények alapján a demenciával élők integrált ellátása is elindulhasson a klubban, követve a normafai intézményben már megteremtett ellátás sikeres példáját.

gondozasi_kozpont02

„A demenciával élők integrált nappali ellátásának bővítése annak a célkitűzésünknek a része, hogy a kerületünk váljon demenciabarát hellyé” – mondta el az alpolgármester, hozzátéve, hogy már több dolgot is tett az önkormányzat a cél elérése érdekében. Megemlítette, hogy elindult az Alzheimer Café, ami a hozzátartozóknak nyújt segítséget, illetve az Alzheimer világnapján minden évben egy közös sétára hívják a Hegyvidéken élőket, hogy felhívják a figyelmet a népbetegségre, ami Magyarországon több mint 200 ezer, a világban pedig mintegy 50 millió embert érint.

gondozasi_kozpont03

Hogy ne legyen tabutéma a demencia, illetve minél többen szerezzenek ismereteket arról, miképpen lehet könnyebbé tenni a demenciával élők mindennapjait, az önkormányzat képzést hirdetett az idősekkel rendszeresen kapcsolatba kerülő hegyvidéki intézmények, szolgáltatók munkatársainak. A felkészítés hamarosan a fiatalok körében folytatódhat.

„Most a középiskolákhoz fordulunk, kilencedik osztályosoknak, osztályfőnöki óra keretében szeretnénk érzékenyítő foglalkozásokat tartani” – közölte Fonti Krisztina, aki a program következő lépéséről is szólt. Mint mondta, az önkormányzat egy olyan, bejáratra kihelyezhető matricát adna a demenciabarát üzleteknek, szolgáltatóknak, amivel arra hívhatnák fel a figyelmet: ők is tudnak segíteni a demenciával élőknek.