Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Böjt és húsvét a Svábhegyen

Böjt és húsvét a Svábhegyen

Idén már 11. alkalommal hirdette meg közösen a kerületi német nemzetiségi önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület a Böjt és Húsvét rendezvényt, amelynek most először adott otthont az istenhegyi Szent László Közösségi Ház. Méghozzá igencsak nagy sikerrel, hiszen rengeteg gyermekes család jött el a rendezvényre és nem csupán a környékről, hanem a kerület távolabbi pontjairól, sőt, más városrészekből is érkeztek érdeklődők.

 istvan_atya02

Akiket igazi húsvéti hangulat várt, ahonnan nem hiányozhattak a játékok, az ilyenkor szokásos kézműves foglalkozások, no meg a mindenkit megmozgató táncház. A hangsúly pedig most is a „mindenkin” volt, hiszen bár a húsvétváró program elsősorban a gyerekeknek szólt, azért a felnőttek is jól érezhették magukat.

kezmuves01

Erről beszélt Kövesdiné Martin Nóra, aki elmondta, hogy a hagyományokhoz híven elsőként a kerület nemzetiségi ovisai és általános iskolásai adtak műsort a szép számú közönség legnagyobb örömére.

„Korábban a Jókai Klubban szerveztük meg a programot, most viszont a nemrég átadott közösségi ház a helyszín, ami látva a nagy érdeklődést jó választásnak bizonyult. Már kora délelőtt sokan voltak, ami azt mutatja, hogy van igény a hagyományápolásra, a húsvét igazi arcának megismerésére. Hiszen ez a legnagyobb keresztény ünnep, ami nem a csokinyusziról szól” – hívta fel a figyelmet a szervező Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a kerületi német önkormányzat vezetője.
Kiemelte, hogy mindig a virágvasárnap előtti szombaton tartják meg a rendezvényt, ami nagyszerű alkalom a húsvéti napok szokásainak felelevenítésére. Ezért is díszítették pálmaágakkal a bejáratot emlékeztetve arra, hogy egykor így köszöntötték a Jeruzsálembe érkező Jézust.

„Megismertetjük a gyerekeket az ünnepi szokásokkal, hogy megtanulják, a húsvét nem az ajándékokat és a locsolkodást jelenti. Megjelennek a német hagyományok is, amik nagyon hasonlóak a magyarhoz, egy picit mégis mások. Például náluk nagyobb hangsúlyt kap a víz és a tűz tisztelete, feldíszítik a kutakat, nagy máglyákat gyújtanak” – hangsúlyozta Kövesdiné Martin Nóra.

 normafa_ovoda03

A tradíciók felidézését szolgálta a kilenc kézművespont, amiken többek között szalmából, fából ajtókopogtatódíszek készültek, illetve mézeskalácsformát dekoráltak a gyerekek. Pihenésképpen kvízjátékok szórakoztatták a résztvevőket, akiket igazi német rétessel, kaláccsal, lekvárral vendégeltek meg. A Búgócsiga zenekar interaktív élőzenés foglalkozása és a sváb táncház pedig igazi családi szórakozásnak bizonyult.

bugocsiga_zenede01

„A közöségi ház pontosan azért készült, hogy ünnepeket tartsunk itt és minél többen együtt legyünk” – fejtette ki Fonti Krisztina hozzátéve, hogy a mostani program kicsit más, mint a korábbiak. „Új a helyszín és a covid miatt volt egy kis szünet is, ezért nem tudtuk közösen ápolni hagyományainkat. Ma már szerencsére ezen túl vagyunk és jó látni, hogy a német önkormányzat és a svábhegyi egyesület nemcsak életben tartotta ezeket a tradíciókat, hanem ilyen rendezvények segítségével tovább is adja őket a következő generációknak”.

tojas01