Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Még biztonságosabbal lesznek a hegyvidéki játszóterek

Még biztonságosabbak lesznek a hegyvidéki játszóterek

Hegyvidék Önkormányzata is csatlakozott a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és a Családokért Felelős Államtitkárság országos felhívásához, és kihelyezi a kerületi játszóterekre az alapítvány által készített elsősegélynyújtó táblákat. A gyermekek biztonságát nagymértékben növelő információs felületen található tartalom segíti a szülőket, gyermekfelügyelőket, hogy ők maguk mit tehetnek balesetek esetén, vagy mikor szükséges mentőt hívni. Elsőként a Hollóssy Simon utcai játszótérre került ki a tábla, méghozzá Fonti Krisztina alpolgármester és Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára közreműködésével.

fonti_gesztes_hornung_menyhart07

A családok és a gyermekek biztonságának növelése érdekében országszerte több ezer játszótéren szerelnek fel gyermek elsősegély információs táblákat, amelyeken írásban és grafikusan is megjelenik, mi a teendő, ha baleset éri a gyermekeket. A szülők gyakorlati tanácsokat kapnak arról, hogyan kerülhetők el a gyakorta előforduló játszótéri sérülések, mikor van szükség mentőhívásra, és mit kell tenni a mentő érkezéséig. A táblákon feltüntetett QR kóddal az ingyenes Gyermek elsősegély applikáció is letölthető. Az alkalmazás rövid videókkal további információkkal szolgál a gyakori gyermekkori balesetekkel kapcsolatos megelőzésről és tennivalókról.

gyermek_elsosegely_tabla01

Hornung Ágnes arról beszélt, hogy minden anyukában és apukában ott van a félsz a játszótereken, hogy nehogy valami baj történjen a gyermekével játék közben. A szülők biztonságot keresnek és ehhez járulnak hozzá a gyermek elsősegély információs táblák. Közel 3000 tábla készült el, és olyan alapinformációkat tartalmaznak, amelyek hasznosak, ha valamilyen sérülés történik.

„Az államtitkárság arra törekszik, hogy növelje a családok biztonságérzetét, kiszámíthatóságot nyújtson és ennek része az is, hogy a szabadidőben, játék közben is meglegyen ez a biztonság” – hangsúlyozta az államtitkár.

Fonti Kriszina elmonda, hogy gyermekünket biztonságban tudni a legfontosabb, ezért is tesz meg ennek érdekében mindent a Hegyvidéki Önkormányzat. „Nagyszerű bölcsődéink és óvodáink vannak, az önkormányzat évek óta kiemelten támogatja az intézmények munkatársait. Fizetéskiegészítést adtunk eddig is az óvodapedagógusoknak, idén pedig megemeltük a kormányzati béremelést. Úttörő kerületi kezdeményezés a Fecske ház, ahol pályakezdő óvodapedagógusok és a szociális szférában dolgozók kapnak olcsó bérű lakásokat. Meggyőződésünk, hogy meg kell becsülni azokat, akik a gyermekeinkkel foglalkoznak” – fejtette ki az alpolgármester.

fonti_gesztes_hornung04

Hozzátette: 29 játszótér található a kerületben ezek közül 27 újjáépült vagy újonnan kialakított, de a maradék kettő is hamarosan megszépül, valamint további játszófelületek épülnek. Ami a Hollóssy Simon utcait illeti, ezt a környéken élők igényeit meghallgatva alakították ki. Így készült el a reformkori játszótér benne az idén 150 éves fogaskerekű mászójáték változatával. „A kerület számára a fogaskerekű kiemelt ügy, bízunk benne, hogy sikerül a nyomvonalát mielőbb meghosszabbítani a Széll Kálmán térig, illetve a Normafáig” – tekintett előre Fonti Krisztina.

Szerinte az a jó, ha nem kell autóba ülni, buszra szállni ahhoz, hogy a gyerekek játszótérre mehessenek, ezért növeli a számukat az önkormányzat. Ráadásul a játszótér találkozóhely, az idősek is szívesen jönnek ide beszélgetni, üldögélni a kényelmes padokon.

jatszoter02

Ugyanakkor a játszótér rengeteg veszélyt is rejt, a gyerekek bizony sokszor elővigyázatlanok, és a játék hevében bármi megtörténhet.

„Az információs elsősegélytáblák segítik a felnőtteket, hogy el tudják dönteni adott esetben, mi a teendő” – emlékeztetett az alpolgármester, aki elárulta, hogy az összes hegyvidéki játszótéren felszerelik ezeket.

A gyermekbalesetek mintegy 75 százaléka megelőzhető lenne és sok esetben tanácstalanok a szülők, amikor sérüléssel, rosszulléttel szembesülnek – fejtette ki dr. Gesztes Éva. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke elmondta, hogy ezért szerveznek évek óta elsősegélynyújtó tanfolyamokat, és fejlesztették ki az applikációt, következő lépésként pedig elkészültek az információs táblák. Olyan eseményeket tüntettek fel rajtuk, amelyek gyakrabban előfordulnak, például darázscsípés, végtagtörés, orrvérzés esetén adnak azonnal hasznosítható információkat.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány várja az 1 százalékos adófelajánlásokat.

Adószám: 18116533-1-42
Raiffeisen Bank
12010374-00113575-00100005
IBAN: HU39 1201 0374 0011 3575 0010 0005
SWIFT: UBRTHUHB