Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A békéért is énekeltek a Normafán

A békéért is énekeltek a Normafán

Immáron harmadik alkalommal hirdette meg az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány a XII. kerületi Önkormányzattal közösen a Madarak és Fák Napja – Énekelj az Erdőben Erdei Dalos Találkozót. Ezúttal hét kerületi iskola hozta el kórusait a Normafára, hogy ugyanabban az órában a világon több mint 480 helyszínen, sok tízezren együtt köszöntsék énekszóval a természetet és hívják fel a figyelmet a béke fontosságára.

n2

Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter, Herman Ottó és az Országos Állatvédő Egyesület kezdeményezésére 1906. április 27-én elrendelte a madarak és fák napja megtartását a népiskolákban. Alig telt el néhány esztendő és már hatezernél is több iskolában, egymillió gyerek vett részt a rendezvényeken: Ezek a növények, állatok védelmére és szeretetére nevelésről szóltak kiegészülve faültetésekkel, valamint verses-dalos természetjárással. Ami az éneklést illeti, a dalárdák éneke 1863-ban hangzott fel először Sopronban a Dalos-hegyen, ezt a 100 éves hagyományt elevenítették fel a soproni erdészek és az Árnika Erdei Iskola elhivatott közreműködésével 1998-ban. Hat évvel később aztán a Hármashatárhegyen is felzendült az ének az Erdő Ajándéka Erdei Iskola szervezésében. Az iskolai és osztály kórusok egyéni bemutatkozását közös ének, majd erdei élménynap követte minden év tavaszán egészen 2019-ig.

A két hagyományt ötvözi az Madarak és Fák Napja – Énekelj az Erdőben Erdei Dalos Találkozó, amely ma már tízezreket mozgat meg, és aminek központi rendezvényét most már hagyományosan a Normafán tartják meg.

n4

A résztvevő hét kerületi iskola kórusai elsőként a Hej tulipán tulipán, a Két szál pünkösdi rózsa és a Kiskece lányom című népdalokat adták elő. Ezt követően Fonti Krisztina szólt a jelenlévőkhöz, az alpolgármester elmondta, hogy tavaly a szakadó eső ellenére is sokan jöttek el, most pedig a ragyogó időnek köszönhetően még többen vannak az Anna-réten.

Az erdő csupa zene, a madarak csicseregnek, az ágak recsegnek, a lombok susognak olyan ez, mint egy szimfónia, amihez most az emberek is csatlakoznak. Méghozzá legalább 37 ezren, olyan távoli vidékeken is, mint Argentína – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

„Az éneklés egy csodálatos örömforrás, ha ezt másokkal együtt tesszük, akkor nemcsak magunknak, hanem egymásnak is örömet okozunk. És a dalos találkozón nem csupán egy-egy osztály vagy iskola énekel, hanem több intézmény jön össze. Ez mutatja a zene közösségépítő erejét, amit még kedvesebbé teszi az erdei környezet” – hangsúlyozta Fonti Krisztina külön köszönetet mondva a pedagógusoknak, aki nemcsak most, hanem az év többi napján is foglalkoznak a gyermekekkel.
Hozzátette: a program részeként minden évben egy fehér galambot reptetnek, aminek a jelen helyeztben különös jelentősége van. Mindannyian tudjuk, hogy kontinensünk és az egész világ békéje veszélyben van, a békegalamb most tehát több mint egyszerű szimbólum.

n3

A köszöntőt követően a Városmajori Kós Károly Általános Iskola, a Budapesti Német Iskola, a Németvölgyi Általános Iskola, a Zugligeti Általános Iskola, a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium, valamint a Fekete István Általános Iskola diákjai, Szakiskola és EGYMI, valamint a Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium közös énekkara adott ízelítőt repertoárjából, majd az erdő ajándékaival ismerkedhettek meg a gyerekek, akik különböző játékokon próbálhatták ki ügyességüket.

n5

További információk az erdei iskola programjairól: https://erdoajandeka.hu/