Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Amikor a lámpa piros: az úttestre lépni tilos!

Amikor a lámpa piros: az úttestre lépni tilos!

Biztosan sokan emlékeznek a címben idézett réges-régi mondókára, amit minden óvodásnak meg kellett tanulnia. Valami ilyesmiről szól a MINI-KRESZ „Pindur-Pandúr Ki Mit Tud” országos vetélkedősorozat, aminek hegyvidéki fordulóját a szokásoknak megfelelően a KIMBI óvodában rendezték meg.

elmeleti_feladat03

Melyik KRESZ tábla, mit jelent, hogyan kell szabályosan áthaladni a zebrán, mit kell csinálni, ha a lámpa pirosra vált – ezekre a kérdésekre is válaszolniuk kellett a MINI-KRESZ „Pindur-Pandúr Ki Mit Tud” vetélkedőn a hegyvidéki óvodásoknak, akik egyáltalán nem ijedtek meg a feladattól. Miért is tették volna, hiszen valamennyien ismerik a szabályokat, a kerületi óvodapedagógusoktól minden szükséges tudnivalót megtanulnak.

gyakorlati_feladat01

Marosi Hedvig elmondta, hogy a Biztonságos Óvoda cím birtokosaként különös hangsúlyt helyeznek arra, hogy megismertessék a gyerekeket a közlekedés írott és íratlan szabályaival. Már egészen kis korban tudatosítani kell ezeket, mert így alakulnak ki az automatizmusok, és ezzel lehet elérni, hogy a valóban biztonságosan közlekedjenek. A verseny pedig nagyszerű alkalom arra, hogy felmérjék, hol tartanak éppen a gyerekek, mire kell esetleg egy kicsit jobban ráerősíteni – hívta fel a figyelmet a szakember, aki elárulta, hogy több mint egy évtizede adnak otthont az eseménynek. Sajnos azonban az elmúlt három évben a covid miatt szünetelt a program, ezért annál nagyobb az öröm, hogy idén ismét vendégül láthatták a kerületi óvodákat.
A vetélkedő ezúttal is két részből állt, a sorverseny a kicsik játék közben gyakorolhatták a gyalogos és rolleres közlekedés szabályait, majd rajzos, színezős kvíz feladatokat kellett megoldaniuk.

Oszkár kijelentette, hogy nem kell az utcán félni, elég közel menni a házakhoz az úttestre pedig csak úgy lehet lelépni, ha előtte alaposan körül néztünk és akkor nem lehet baj. Pali szerint az is fontos, hogy a buszon vagy a villamoson nem szabad hangoskodni, és ha nincsen hely, akkor erősen kell kapaszkodni. Orsi megjegyezte, hogy felszálláskor mindig fogja a szülei kezét, nehogy elessen, míg Ábris rávágta, hogy az akkor sem árt, ha az utcán sétálnak. Abban pedig az összes gyerek egyetértett, hogy azért kell a szabályokat betartani, nehogy valakinek baja essen, mert orvoshoz senki sem szeret menni.
A program lényege pontosan ez – erősítette meg a gyerekek szavait Beréti Beatrix, aki elmondta, hogy a biztonságos közlekedést nem lehet elég korán elsajátítani.

gyakorlati_feladat03

Vigyázzunk egymásra és különösen a gyerekekre, de ugyanilyen fontos, hogy a kicsit magukra is tudjanak vigyázni. Ehhez pedig nem elég kellő ismeretekkel rendelkezniük, ezeket alkalmazni is tudni kell – hangsúlyozta a kerületi kapitányság főtörzszászlósa, aki nemcsak a mostani vetélkedőre segített felkészíteni az ovisokat, hanem az ovi-zsaru program keretében rendszeresen ellátogat az intézményekbe különböző foglalkozásokat tartani.

megnyito01

„A közlekedésbiztonság mellett ilyenkor a bűnmegelőzéssel is foglalkozunk. Beszélünk a segélyhívásról vagy arról, hogyan kell viselkedni az idegenekkel” – emlékeztetett a szakember hozzátéve, hogy a Pindur-Pandur versenyen minden évben jól szerepelnek a hegyvidéki óvodák, a Zugligeti intézmény ovisai pedig az országos döntőben a dobogóra is felállhattak.