Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kultúra

LÓVASÚT KULTURÁLIS ÉS RENDEZVÉNYKÖZPONT - HEGYVIDÉKI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

lovasut

A világ egyik legszebb villamosmegállója (amely eredetileg nem villamos, hanem lóvonat, és nem megálló, hanem végállomás volt) 2017 őszén újra a régi pompájában tündökölve nyitotta meg kapuit Budapest egyik legszebb részén, a 1121 Budapest, Zugligeti út 64. szám alatt. Az épületben működik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, valamint kiállításoknak, koncerteknek, rendezvényeknek ad otthont.

A Lóvasút állomás épületének felújítására a Normafa rehabilitációjának keretében nyílt lehetőség. Önkormányzatunk több mint egymilliárd forint összköltségvetésű fejlesztési projektet nyújtott be az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 pályázatára, amely eredményesen zárult. A projektre állami támogatást is elnyertünk, és az Önkormányzat önrészével kiegészítve sikerült megvalósítani a beruházást. A megújult műemlék épületben a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont kapott helyet, és egyben a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény székhelye lett. A közösségi színtér nemcsak helytörténeti kiállításoknak és rendezvényeknek ad otthont, hanem információs és turisztikai pont is, amely várja a Normafára, illetve a János-hegyre kiránduló felnőtteket és gyerekeket. A helytörténeti programokon túl a Lóvasút épülete kulturális központként is működik, nemcsak koncertek, filmvetítések, könyvbemutatók, ismeretterjesztő előadások megrendezésére alkalmas színtér, hanem a megújult épület konferenciák, céges, illetve családi rendezvények lebonyolítására is kiválóan alkalmas. A kirándulók kiszolgálására a közeljövőben kisebb vendéglátó egység is nyílik az épületben.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új helyén, a Zugliget történetét bemutató kiállítással 2017 szeptemberében nyitotta meg kapuit az érdeklődő közönség előtt. A Helytörténeti Gyűjtemény a kerület történetét bemutató kiállítások megrendezésével a kerületben élők lokálpatriotizmusát kívánja erősíteni, a Hegyvidékhez való kötődést szorosabbra fűzni. A történészek, muzeológusok munkája mellett a lakosság, a hegyvidéki polgárok támogatására is szükségük van, hiszen az ő visszaemlékezéseik, használati tárgyaik azok, amelyekből kerületünk történelme valójában felépül és bemutathatóvá válik.

A kerület többi közművelődési intézményével együttműködve igyekeznek kielégíteni minden korosztály művelődési igényét hozzájárulva szabadidejük tartalmas eltöltéséhez helytörténeti séták és estek, vetélkedők, könyvbemutatók, a kerületi Hegyvidéki Napokhoz kapcsolódva buszos városnézés, teljesítménytúra szervezésével. Minden évben részt vesznek az országosan meghirdetett Múzeumok Majálisán, a Múzeumok Éjszakáján és a Kulturális Örökség Napokon. Előzetes bejelentkezés alapján múzeumpedagógiai foglalkozásokat, rendhagyó történelemórákat, valamint tárlatvezetéseket is tartanak. Céljuk, hogy modern köntösben, a technikai fejlődés eszközeit felhasználva segítsék a látogatókat kerületünk múltjának felfedezésében.

Cím: Budapest, Zugligeti út 64.
+36 1 319 9854
Email: lovasut
+36 20 458 8339

Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény

info@hegytortenet.hu


Szakmai felelős: Földváry Gergely

+36 70 360 2447

foldvary.gergely@hegytortenet.hu


Programszervezés

Tüske Tamás

történész, programszervező
+36 70 426 9807
tuske.tamas@hegytortenet.hu


Rendezvényszervezés

Bain Melinda

+36 30 259 1276

bain.melinda@lovasut.hu


Faludi András

+36 20 458 8339

faludi.andras@lovasut.hu


Üzemeltető
MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft.
1124 Budapest, Csörsz utca 18.
Felelős vezető: Hambuch Gerda ügyvezető


Nyitvatartás: szerdától-vasárnapig 10-18 óráig

A belépés ingyenes. Előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetésre is van lehetőség, melyet a +36 70 360 2447 számon lehet egyeztetni Földváry Gergelynél.


Honlap: www.lovasut.hu helytortenetigyujtemeny.hu/

Facebook oldal: facebook.com/lovasut/  https://www.facebook.com/Hegytortenet/


lovasut2 lovasut3