Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Vukán György (1941-2013)

Vukán György zeneszerző, zongoraművész 1941. augusztus 21-én született Budapesten zeneszerető családban. Gyerekkorát Kőszegen töltötte, ahol édesapja kórházat alapított. Hároméves korában derült ki róla, hogy abszolút hallása van. Nyolcesztendős zeneiskolásként lépett először a közönség elé, a zeneakadémiára 14 éves korában – egy zongoraverseny megnyerését követően ― felvételi nélkül került be. 1960-ban végzete el a Zeneművészeti Főiskola zongora szakát, és 1959 és 1964 között a Budapesti Orvostudományi Egyetem fogorvosi karát. Civil foglalkozását művészeti munkássága mellett folyamatosan gyakorolta, nevéhez fűződik a DMA nevű – a fémallergia kiszűrésére alkalmas orvosi műszer ― találmány, illetve szabadalom.

1965-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakán másfél évtizeden át zeneszerzést és hangszerelést tanított, közben folyamatosan komponált. Vukán György úgy vélekedett, hogy a zenetanár ahhoz kell, hogy a hangszerhasználatot el lehessen sajátítani, a hangoknak viszont az előadóktól lesz hitelük. 1969-ben a Hegyvidékre költözött.

Folyamatosan koncertezett, eleinte mint klasszikus, később mint dzsessz zongoraművész lépett fel. 1985-ben megalapította a Creative Art Ensemble-t, amelynek egy személyben volt karmestere, művészeti vezetője és komponistája. Az együttes Európában sok helyütt koncertezett, később a zenekar tagjai több formációt is alkottak. Dolgozott Horgas Eszter fuvolaművésszel, akivel együtt több különleges produkciót is megvalósítottak. 2002-ben a Miskolci Operafesztiválon mutatták be Puccini: Bohémélet művéből készült első crossover operaátiratát, amelyet kizárólag hangszerekkel adtak elő, Mimi szólamát fuvola szólaltatta meg.

Vukán György több mint hatvan évet szerepelt a pódiumon, és számtalan műfajban alkotott. Írt operaáriát (Fekete Advent), több balettzenét (Derby címmel A lovakat lelövik, ugye? regény nyomán), szimfonikus versenyműveket, mintegy 80 dalt, 150 zsoltárt, II. János Pál pápa látogatására misét. Mintegy 150 film zenéjét szerezte Bacsó Péter (A tanú, Megint tanú, Ki beszél itt szerelemről? Te, rongyos élet, Hamvadó cigarettavég) és Fábri Zoltán (141 perc a befejezetlen mondatból, Magyarok, Az ötödik pecsét) alkotásaihoz, komponált zenét a Linda tévésorozathoz, rádiójátékokhoz és színházi darabokhoz is. Ő játszotta a Szomszédok című teleregény főcímdalának zongoraszólamát.

Munkásságáért 1978-ban Balázs Béla-, 1990-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki, 1998- ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét. 2000-ben Szabó Gábor-, 2002- ben Artisjus-életműdíjat kapott. Ő maga is alapított díjat a zenei improvizáció elismerésére, a Creative Art Díjat. 2013. augusztus 12-én hunyt el Agárdon.