Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Simándy József (1916-1997)

Simándy József operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. 1916-ban Kistarcsán született. Posszert Emília magániskolájában tanult, majd a Zeneművészeti Főiskolán dr. Székelyhídy Ferenc növendékeként végzett. 1945 és 1947 között a Szegedi Nemzeti Színház tagja, ahol Bizet: Carmen című operájának Don José szerepében mutatkozott be először a közönségnek. 1947-től 1973-ig az Operaház, 1956 és 1960 között a müncheni Staatsoper magánénekese volt. 1978 és 1986 között a Zeneművészeti Főiskolán tanított.

Számos nagyopera tenorszerepének nemzetközi hírű tolmácsolója: Mozart Varázsfuvolájában Tamino, Verdi Aidájában Radames, Puccini Toscájában Cavaradossi, Mascagni Parasztbecsületében Turiddu szerepében is hallhatta a közönség. Ismert előadója Kodály Psalmus Hungaricusa, Verdi Requiemje és Beethoven IX. szimfóniája tenorszólamainak. Megjelenése, habitusa, gazdag hangja, belső ereje hőstenor szerepek eljátszására tette különösen alkalmassá. Számos lemeze készült, nagy sikerrel lépett fel Európa nagy operaházaiban és hangversenytermeiben. Itthon is a közönség kedvence volt. Erkel Ferenc Hunyadi László és Bánk bán operáinak népszerű énekese. Ez utóbbi műnek a „Hazám, hazám” című áriája felnőttek és gyermekek számára egyaránt országosan ismertté tette a nevét.

Munkásságáért 1953-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. A Magyar Köztársaság középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa (1996), Magyar Örökség Díjas (1997), érdemes és kiváló művész.
Évtizedekig lakott a kerületünkben, a Mártonhegyi úton, ahol emléktábla is jelölte egykori lakhelyét.
2015-ben posztumusz részesült a Hegyvidék Díszpolgára kitüntetésben.