Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Schrammel Imre

Schrammel Imre keramikusművész, az ezredvégi kerámiaművészet megújítója 1933- ban született Szombathelyen. Az Iparművészeti Főiskolát 1957-ben végezte el Borsos Miklós és Gádor István tanítványaként. 1958-tól az Iparművészeti Főiskola egyetemi docense, 1959-62 között a Hollóházi Porcelángyár művészeti tanácsadója. 1963-ban Kínában ösztöndíjas, tanulmányúton járt Európa valamennyi országában. 1969-ben megszervezte az első siklósi kerámia-szimpóziumot, ezzel megalapította a magyar szimpózium-mozgalmat. 1990-től a Magyar Iparművészeti Főiskola egyetemi tanára, majd 1993-99 között rektora. Jelenleg Pécsett a Janus Pannonius Egyetem és a Képzőművészeti Mesteriskola tanára.

Több alkotói korszaka különíthető el. Indulásakor a természeti formákból porcelánedényeket tervezett, kereste a dísztárgyak formai megújításának lehetőségeit. Az 1960-as évek végétől kutatta az elemi erők, természeti törvények hatását az agyagra, a samottos agyagot fémekkel keverte. 1971-ben a faenzai Kerámiabiennálé nagydíját kapta. E korszakának fő műve a váci Művelődési Ház samott reliefje.

A 70-es évek közepétől folytatta kerámiakísérleteit: porcelánhasábokat égetés előtt fémszállal meghasított vagy lövéssel deformált. A 80-as évek elején üreges belsejű agyagfigurákat készített, amelyeket ütéssel, hajlítással, összenyomással deformált. 1995-1998 között újabb alkotói korszak következett: egy velencei karnevál élményéből született meg a herendi porcelángyárban a Karnevál-sorozat.

Nem csak műveivel, hanem elméleti szimpózium-vezetői munkásságával, technikai találmányaival is egyik megújítójává vált az ezredvégi magyar kerámiaművészetnek. 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, jelenleg rendes tagja.

Vendégtanárként tanított Ausztriában, Görögországban, Izraelben, Kanadában, Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban. Több nemzetközi szervezet tisztségviselője, tagja.

Munkásságáért 1991-ben Kossuth-díjat, az Európai Parlament elnökének díját és érdemes művész kitüntetést is kapott. A Nemzet Művésze kitüntetés birtokosa, évtizedek óta kerületünk lakója.