Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Monspart Sarolta (1944-2021)

Monspart Sarolta 
világbajnok tájfutó

Tájfutásban 1964 és 1977 között 14 egyéni bajnoki, 9 váltó és 11 csapat bajnoki címet szerzett, összesen 34-szeres tájfutó magyar bajnok. Sífutásban a Vasas SC versenyzőjeként hatszoros magyar bajnok.

1960-ban fordult érdeklődése a tájfutás felé, 1969-ben igazolt a Budapesti Spartacushoz. Első nem skandináv futóként győzött 1972-ben Csehszlovákiában a tájfutó világbajnokságon, továbbá 1976-ban Svédországban a tájfutó versenyen. 1978-ban maratoni futásban világbajnoki ezüstérmet szerzett. Ő az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. Időközben két diplomát is szerzett: elvégezte az ELTE matematika-fizika, valamint a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakát.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézetben dolgozott, egyebek mellett a Johan Béla Népegészségügyi Programban vett részt, az Avon országos női mozgásprogram szakmai vezetője, továbbá 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke volt. Kullancs okozta, maradandó állapotváltozást okozó enkefalitisz ellenére mindvégig aktív életet élt.

Az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata néven nyugdíjasoknak népszerűsítette a mozgást, továbbá három kerületben vezetett gyalogló klubot. Az ő kezdeményezésére és vezetésével hét éve alakult meg a Hegyvidéki Kulturális Szalon Gyalogló klubja, amelyet Monspart Sarolta önkéntesként, magas szakmai tudással, empátiával, odaadással vezetett. A mozgás fontosságára, életmódváltásra, egészségmegőrzésre hívta fel a figyelmet. Hirdette, hogy a közösségben végzett mozgásnak kiemelt mentálhigiénés szerepe van, segíti az időskori demencia, az alzheimer betegségek, a testi és szellemi leépülés megelőzését.

Monspart Sarolta kezdeményezésére a Hegyvidéki Önkormányzat csatlakozott a 2017-ben alakult Országos Gyalogló Idősklub (OGYIK) programjaihoz. Számos szakmai, idősügyi konferencián adott elő, szakmai fórumokat kezdeményezett, valamint a gyalogló klub hálózatának bővítésén fáradozott. Szakmai munkája, értékes közösségteremtő tevékenysége, példaadása révén kiemelten fontos szerepet töltött be a Hegyvidéken.

Társszerzőkkel közösen több könyvben is ismertette nézeteit a testedzés, a futás szervezetre gyakorolt pozitív hatásáról.

2003-ban Mádl Ferenc köztársasági elnök érdeméremmel ismerte el munkásságát, 2010-ben Prima díjban, 2018-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült. 2019-ben választották a Hegyvidék Díszpolgárává. 2020-ban elnyerte a Nemzet Sportolója címet. Férjével a XII. kerületben élt.