Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Jankovics Marcell (1941-2021)

Jankovics Marcell Kossuth–díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, író és politikus. Számos alkotása közül talán a Magyar Népmesék sorozat a legnépszerűbb. Munkáit a magyar hagyományhoz való visszanyúlás jellemzi. Rajzfilmjeit egy nagyon karakteres, mozgalmas, ám mégis tömör stílus alkotja.

1941-ben született Budapesten, középiskolai tanulmányait a Pannonhalmi Szent Benedek-rendi Gimnáziumban végezte, majd a Pannónia Filmvállalathoz került fázisrajzolóként, öt évvel később már rendezőként dolgozott. Ekkor kezdték el készíteni Dargay Attilával és Nepp Józseffel a nagy sikerű Gusztáv című rajzfilmsorozatot, mely fordulópontot jelentett számára. 31 nemzetközi fesztiváldíja közül a két legjelentősebb a Sisyphus című munkájának 1974-es Oscar-díjra jelölése, majd az 1977-ben cannes-i Arany Pálma díja a Küzdők című alkotásáért. Munkái közül legismertebbek játékfilmjei (János vitéz, Fehérlófia, Ének a csodaszarvasról). Eddig 16 könyve jelent meg (Jelkép-kalendárium, Csillagok között fényes csillag, A Fa mitológiája és mások), számos könyvet illusztrált.

Több egyesület, civil társaság tisztségviselője (Magyar Művelődési Társaság) volt, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Iparművészeti Egyetem DLA minősítésű egyetemi magántanára, a Duna Televízió egyik alapítója, Érdemes Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa.

Előadásokat tartott különböző konferenciákon, egyetemeken, középiskolákban és más kulturális intézményekben - ahogy kerületünkben is - animációról, művelődéstörténeti, irodalmi, képzőművészeti témákról, emellett ismeretterjesztő műsorokat is készített.

Jankovics Marcell életének 80. évében ehunyt el.