Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

dr. Szabó Zoltán (1929-2015)

Professzor emeritus dr. Szabó Zoltán orvos, szívsebész (Pécs, 1929 – Budapest, 2015) a SOTE Ér- és Szívsebészeti Klinika és az Országos Érsebészeti Intézet egykori igazgatója a szívgyógyászat terén elért nemzetközi szintű eredményeiért és az első sikeres magyar szívtranszplantáció elvégzéséért a Hegyvidék Díszpolgára posztumusz kitüntető címben részesült.

Pályafutását 1954-ben Pécsett az I. sz. Sebészeti Klinikán kezdte meg, majd 1957-től a városmajori SOTE Ér- és Szívsebészeti Klinikáján dolgozott. 1949 és 1985 között a SOTE Orvostudomány Kar dékánja, majd általános klinikai rektorhelyettese. 1982-tól 1992-ig az Ér- és Szívsebészeti Klinika és az Országos Érsebészeti Intézet igazgatója.

A Városmajori Klinikát 11 éven át vezette. Irányítása alatt a klinikán megvalósultak a legmodernebb szívsebészeti eljárások, a motoros szívműtétek, a szívritmus-szabályozó készülékek elterjesztése és a biológiai típusú szívbillentyű műtétek bevezetése. 1992-ben megszervezte és elvégezte az első magyarországi szívátültetést. Vezetése alatt a Városmajori Klinika modern szívsebészeti centrummá vált, ahol a mai napig nemzetközi szintű betegellátás folyik.

1992-ben nyugdíjba vonult, 1995-től a Semmelweis Egyetem professzor emeritusa.

1994 és 1997 között a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési képviselője.

Számos nemzetközi szervezet tisztségviselője, tagja: a Magyar Angiológiai Társaság elnöke, a Magyar Kardiológus Társaság elnökségének tagja, az Európai Szív- és Érsebészeti, valamint a Magyar Aneszteziológiai és Reanimációs Társaság tagja.

Munkásságáért Balassa János-, Semmelweis- és Batthyány-Strattmann László-díjban részesült, 1997-ben Széchenyi-díj elismerést kapott, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa. 2015 decemberében hunyt el.

2020-ban posztumusz részesült a Hegyvidék Díszpolgára kitüntetésben.