Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Dr. Roska Botond

A látás-visszaállító génterápia nemzetközileg elismert kutatója. A Bázeli Orvosi Egyetem professzora, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója.

Dr. Roska Botond (1969) neurológus, professzor kezdetben a művészeti pálya iránt érdeklődött. 1985-89 között a Zeneakadémián csellózni tanult, majd természettudományos területekre váltott, 1995-ben a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán szerzett általános orvosi diplomát. Közben 1991-ben az ELTE matematikus szakára is beiratkozott. 1995 és 2002 között a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen neurobiológiából folytatta PhD tanulmányait. 2002-ben PhD doktori fokozatot szerzett. Ezt követően bekapcsolódott a Harvardon folyó genetikai és virológiai kutatásokba, majd a bázeli Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézetbe került, ahol 2010 óta senior csoportvezetőként irányítja a látás interdiszciplináris vizsgálatával foglalkozó kutatócsoportját. 2014-től a Bázeli Egyetem orvostudományi karának professzora. 2018-tól a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet egyik alapító igazgatója.

Tudományos munkásságáért számos nemzetközi elismerésben részesült. 1997-ben Fulbright-ösztöndíjat, 2006-ban Marie Curie kiválósági díjat kapott. 2018-ban ő vehette át a Columbia Egyetem a nagy presztízsű orvosi díjat a látás folyamatának megértéséért, majd a Bressler-díjat az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért. 2019-ben első magyar tudósként nyerte el a Nobel-díj előszobájaként emlegetett Louis Jeantet-díjat, amelyet a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak felfedezéséért és a látás-visszaállító génterápia kidolgozásáért ítéltek neki oda.

2019-ben a Magyar Szent István-rend, valamit Semmelweis Budapest Award kitüntetésben részesült. A Hegyvidéken született kutató, jelenleg Svájcban él.