Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Múzsák lázadása II. Ikonikus női karakterek | Frida Kahlo és Tamara Lempicka

2023. május 25. (csütörtök) | 18:00
Hegyvidék Galéria

Múzsák lázadása II.

Ikonikus női karakterek | Frida Kahlo és Tamara Lempicka

Előadás-sorozat női művészekről és nőművészekről

 

Ezt az előadást akár Madonna is szponzorálhatná, ugyanis a 20. század első felének két meghatározó női karakterének a képei Madonna gyűjteményében is meghatározó helyet foglalnak el. A két ikonikus művész a nem szakmabeliek számára is jól ismert, ugyanakkor két igen különböző karakter, a világnak más-más szegmense érdekli őket, s a női szerepeket is egészen másképp képzelik el.

 

Tamara Lempicka (1898–1980) lengyel emigráns festő, már a korában is nagyon népszerű volt, s számos hollywoodi csillag kedvence napjainkban is. Kubista hatásokkal indulva az art déco mestere lett. Első korszakában főképp portrékat készített, melyeken a nagypolgárság és az arisztokrácia rangos képviselői, illetve az előkelő szalonok világa jelenik meg.

 

Frida Kahlo (1907–1954) mexikói festőművésznő, a 20. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakja. Művészetének központjában a személyes élményei állnak. Bár az első képei, portréi az európai festészet hagyományait követik, Kahlo későbbi művészetére, színvilágára, jelképrendszerére a mexikói művészet, a hagyományok és a prekolumbián kultúra hatott erősen. Festményvízói nyomán sokan Kahlót szürrealistának tekintik, de ő elzárkózott ettől.

 

Mindkét életmű érdekesebb annál, ahogy első pillantásra tűnik, mindketten tudatosan alakították a róluk kialakuló képet.

 

Előadó: Dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének tanszékvezető docense

 

Időpont: 2023. május 25. (csütörtök) 18:00

 

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

 

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

 

Képek //

Tamara de Lempicka: Önarckép zöld Bugattiban, 1928 (https://magazine.artland.com/female-iconoclasts-tamara-de-lempicka/)

Frida Kahlo (https://morethanthreeartists.files.wordpress.com/2015/09/frida-kahlo.jpg)