Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Gesztenyenap a Hegyvidéken!

2022. szeptember 25. | 10:00-19:00
Három helyszínen!

Helyszín változás! Az elmúlt években mindig szabadtéren tarthattuk meg a Gesztenyenapi rendezvényeket. Idén is úgy terveztük, hogy a MOMkult kertjében várjuk a vendégeket, de az előrejelzés szerint kedvezőtlen időjárás lesz. Fontos számunkra, hogy azok a közösségi programok, a családi események, amikre mi is hosszú ideje készülünk, és a látogatók is várnak, ne maradjanak el, ezért a szeptember 25. vasárnapi programokat a MOMkult belső tereiben tartjuk meg. Mindenkit várunk szeretettel.


Kreatív, különféle műfajokat ötvöző, szabadtéri családi programok, koncertek és műsorok, különleges gasztroélmények a Hegyvidéken.

Három helyszínen!

Gesztenyenap_hirdetes_page-0001


MOMkult - belső kert (Csörsz u. 18.)
10:00-16:00

Rolando bűvészműsorai
Modern, humoros bűvészműsor, amiben a sokoldalú mágus igazolja a világhírű Houdini mondását: “A bűvészet művészete végső soron nem más, mint szórakoztatás céljából történő csalás."

Játszóház Projekt
A Játszóházban újonnan kiadott társasjátékokkal ismerkedhetnek a látogatók. Lehetsz gyerekkel vagy felnőttekkel, lehettek 2-en, de akár 8-an is, a Játszóházban találtok nektek való játékot a három percestől a háromórásig, a partijátéktól az elmélyülősig, a szusistól a Marsosig. A játékmesterek szívesen ajánlanak játékokat és segítenek megérteni a játékszabályokat.

Zenebatyu
Ökohangszer bemutató Sőnfeld Mátyás pedagógus, pszichopedagógus, zeneterapeuta saját készítésű hangszereivel, zenei rezgéskísérletekkel, vidám mesés zenefoglalkozásán.

Paradicsom Projekt
A Paradicsom Projekt kreatív foglalkozásai egyfajta szemléletközvetítés, mely arról szól, hogyan tehetjük szebbé, jobbá, egészségesebbé és örömtelibbé mindennapjainkat úgy, hogy közben figyelünk magunkra és a körülöttünk lévő tágabb és szűkebb környezetünkre. Titkos kert foglalkozásukon bárhol elültethető, nagy tűrőképességű sziklakerti növénykét helyeznek a gyerekekkel földdel teli, saját készítésű papírtölcsérbe. Képek, dekorációk a kertből! c. foglalkozásukon pedig növényes papírképeket, só-liszt gyurma növényes nyomatokat készítenek a gyerekek az adott évszak virágaival, terméseivel.

Plüssmacivarró workshop a Maciművek jóvoltából
Varrd meg saját, kedves, tenyérbe simuló plüssmackódat, aki titkos kívánságaid őrzője lesz egy életen át! Az új barát megálmodásában Monzák-Simon Krisztina, a Maciművek megálmodója lesz a segítségedre, akinek több mint 20 év tapasztalat van az ujjaiban.

„Képzeld el a jövő zöld Budapestjét” címmel várja a Zöld Iroda a kisebbeket és nagyobbakat LEGO® City és Friends témájú asztalokkal, ahol szabadon építhetnek profi animátoraink segítségével.

Petanque a Gesztenyés kertben 10:00-13:00 óráig a Hegyvidéki Zöld Iroda szervezésében

Helen Doron English Hegyvidék
A Helen Doron English egyedülálló módszer és intézményhálózat, ahol több mint 35 éve tanulnak sikerrel angolul a gyermekek 3 hónapos kortól 19 éves korig, világszerte. Kis csoportokban, lépésről-lépésre felépített tananyagokkal, sok játékkal és ismétléssel, professzionális tanárokkal zajlanak a foglalkozások. A Hegyvidéken már több mint 15 éve működik nagy sikerrel nyelvcentrumuk, számos diák nyelvvizsga-felkészítésében vettek részt.

Vitéz László Bábjáték-automata
Interaktív bábautomata kicsiknek és nagyoknak. A folyamatos működését a Kolibri Színház 2-3 színészművésze biztosítja. Időről-időre újabb bábokkal és jelenetekkel bővül a kínálata, nem véletlen, ha órákra ott ragadnak a gyerekek és persze szüleik is.

Kosaras körhinta
Népi játszótér – Regélő meselabirintus
Egésznapos közösségi játszótér meserengeteggel kicsiknek és nagyoknak.

Aki részt vesz a kalandokban, csodálatos barangolásnak lehet részese a mesék és a csillagos ég között. Hűst adó „csillagsátor” alatt a vándorok útra kelnek, magból lisztet őrölgetnek, lisztből cipót sütögetnek, s tarisznyával útra kelnek… Óriások és törpék birodalmában barangolhatnak, tündérek és boszorkányok földjén utazgathatnak, s végül kiszabadíthatják a sárkány birodalmában raboskodó csillagokat. Királyok, pásztorok legendáit hallgathatják, s közben a varázslatos kézművességgel benépesíthetik a tetejetlen fát, amely összeköti a három világot - az alsót, a felsőt s a középsőt -, s ágai között ott bújik a Nap és a Hold. Hét játékmester irányítja a próbákat. A játékot a magyar jeles naphoz kapcsolódó mesék rítusa, kézműves mesterségek, játszóház és műhelytitkok kísérik.

Sültü Zenekar: gyermektáncház, hangszerbemutató
A Sültü Zenekar nem feldolgozásokat, hanem idős csángó mesterektől tanult hagyományos moldvai csángó és gyimesi népzenét játszik. Szeretnéd meghallgatni zenéjüket, megismerni a moldvai táncokat, megtanulni a szép, régi csángó énekeket? Tarts velük!

17:00 Söndörgő - Szabadtéri színpad
A Söndörgő nem egy átlagos balkáni banda. A rézfúvósok vagy hegedűk használata helyett ez a magyar együttes a tambura köré épült - igazi tambura zenekar. A tambura egy kis pengetős hangszer, amely a mandolinra emlékeztet. Ehhez hozzáadunk fúvós hangszereket, harmonikát, dobokat, és máris megvan a Söndörgő hangzás. Zenéjük a szerbek és horvátok, a magyarországi délszlávok hagyományaiból származik. Az együttes ezt a kevéssé ismert balkáni hagyományt kutatja, feldolgozásokat és saját alkotásokat hoz létre, amit a koncerteken ad elő. A Söndörgő repertoárjának hagyományos része Bartók Béla és Vujicsics Tihamér által összegyűjtött dallamokból, valamint közvetlenül mestereiktől tanult darabokból áll össze.

Amit a Söndörgő ragyogóan ötvöz, az a hagyományok tisztelete, az innováció iránti vágy és a tüzes megállíthatatlan virtuozitás.

Dénes Ábel – Nagybőgő, Tapan
Eredics Áron – Prím tambura, cselló tambura, Derbuka, Saz
Eredics Benjamin – Brácstambura, trombita
Eredics Dávid – Prím tambura, basszprím tambura, klarinét, alt szaxofon, Kaval
Eredics Salamon – Basszprím tambura, harmonika, Hulusi, pásztorfurulya, cselló tambura

 

Lóvasút (Zugligeti út 64.)

10:00-11:00: Rajzolj zenét! (helyszín: Lóvasút peron)

A résztvevő gyerekek élő elektronikus zenei aláfestés által inspiráltan, földre terített hatalmas lapokra rajzolhatnak, festhetnek. A zenei közreműködő iamyank lesz, akinek kísérletező, műfaji határokat feszegető zenei világa az elektronikától a komolyzenéig “utaztatja” a gyerekeket.

A részvétel regisztrációhoz kötött, 40 gyerek tud részt venni a programon, regisztrálni a programelemre itt lehet: https://lovasut.jegy.hu/.../rajzolj-zenet.../857338

10:00-14:00: Kincskeresés a Lóvasúton

Helyszín: Helytörténeti Gyűjtemény és a Lóvasút egész épülete

A vállalkozó kedvűek önállóan izgalmas kincskeresésbe is foghatnak, melyhez a kérdésekre a válaszok a Lóvasút egész területén találhatóak.

11:00-14:00: Bélaműhely – Hangszercsépelő és karmesterjáték

Helyszín: Lóvasút Peron és Terasz

Gyerekprogram nem csak a külső, hanem a belső gyermeked emberek számára is

Ha szeretnéd kipróbálni a biciklidobot, gettómarimbulát, hangburgereket, kisbubit, slagszaxot, fakutyát, papírkutyát, dzsimitit, teknóteknőt és még sorolhatnánk, mi mindent, akkor a hangszercsépelőn a helyed! A hangszercsépelőn a résztvevők eszközeink kipróbálása mellett betekinthetnek az elkészítési és megszólaltatás titkaiba, valamint spontán koncertek, együtt zenélések és karmesterjátékok részesei is lehetnek.

12:00-14:00 Vissza a természetbe! Ehető virágok és ízletes vadnövények interaktív előadás és kóstoló

Helyszín: Lóvasút terasz

Halmos Monika fitoterapeuta újra izgalmas ízekkel érkezik. Megkóstolhatjuk az őszi kert virágait, az erdő és mező vadon nőtt kincseit. Kipróbálhatjuk a csalánt, a szőrös disznóparéjt, a libatopot, megkóstolhatjuk a dáliát, és közben sok új ismeretre tehetünk szert.

Regisztráció a programelemre itt: https://lovasut.jegy.hu/.../vissza-a-termeszetbe.../857339

16:30-18:45: Helytörténeti séta Zugligetben Földváry Gergely vezetésével

19:00-20:10: “Átvilágítás” – Juhász Róza irodalmi estje Jókai Anna életéről

Helyszín: Lóvasút Peron

Az Ars Sacra fesztivál programja.

A Juhász Róza által megszerkesztett, körülbelül 70 perces előadás Jókai Anna legfontosabb élethelyzeteit, filozófiai gondolatait kívánja a közönség elé tárni. Az azonos című önéletírása, amely az utolsó „átvilágítás”, összegzés, ezért választotta az előadás címének. Az előadást zenei bejátszások, illetve vetítés kíséri.

Regisztráció a programelemre itt: https://lovasut.jegy.hu/.../atvilagitas-juhasz-roza…

 

Kulturális Szalon (Törpe u. 2.)

Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti tér a polgármesteri hivatal mellett

10:00-15:00 Memória-szüret

Interaktív érzékszerv- és agytorna, játékos foglalkozások idősödőknek a memória-illat-zene szigeteken

10:00-12:00 A számítógépes játékok szerepe a memóriánk védelmében, memória szűrés tájékoztató, játék és szűrés lehetőség – Pataki Béla BME és Dr. Csukly Gábor SOTE

10:00-12:00 Szappankészítő kézműves foglalkozás
100%-ban természetes alapanyagból szappangolyó készíthető, melyeket szárított, természetes anyagokba lehet forgatni és selyemszalaggal átkötni.

12:00-15:00 Nemezvirág fejdísz és kitűző készítő kézműves foglalkozás

10:00 Szalonszínház: Pozsgai Zsolt: A király és a szűz
a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadása

1237-ben a tatár seregek vezére küldött egy levelet IV. Bélának: „… Tudom, hogy gazdag és hatalmas király vagy, sok katonád van, és egyedül kormányzol egy nagy országot. Ezért nehéz önként alám vetned magadat: mégis jobb és üdvösebb lenne neked, ha önként behódolnál nekem.” A IV. Béla és legkedvesebb leánya, Anna hercegnő kapcsolatára épülő darab kiválóan mutatja be a kort, egy király bizonytalanságait, döntéseinek hátterét, hogy „végre erős legyen, és rendet tegyen ebben az országban”.

Szereplők:
IV. Béla – Jantyik Csaba
Anna hercegnő – Nagy Enikő
Dramaturg: Szigeti Réka
Rendezte: Jantyik Csaba

11:30 Szalonkoncert: Duka Elemér és a Gipsy Chamber Orchestra
A Gipsy Chamber Orchestra repertoárja a klasszikus művektől kezdve az izgalmas filmzene-feldolgozásokon és népdalátiratokon át a tradicionális cigány muzsika megkomponált változatáig terjed.

Duka Elemér zenekarvezető 2015 óta tölt be szólamvezető csellista szerepet a világhírű hegedűművész, Mága Zoltán alapította Primarius Szimfonikus Zenekarban. 2016-ban alapította meg saját zenekarát, mellyel hazánkban egyedülálló formációban mint „prímás”, csellóval játszik. 2018-ban kapott szólamvezetői felkérést a 100 Tagú Cigányzenekartól.

14:00 Városháza téri táncóra! – Nia, Zumba, hastánc, Szenior örömtánc bemutató és közös tánc

----

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A programok mindenki számára nyitottak, a regisztrációhoz kötött workshopokat szemlélőként, hallgatóságként regisztráció nélkül is lehet látogatni.