Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

„Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100

„Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100

A MOM Kulturális Központ adott otthont a Nemes Nagy Ágnes 100 Centenárium nyitóeseményének, ahol előadóművészek és szakemberek elevenítették fel a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjának életművét. Az év során további Nemes Nagy Ágnessel foglalkozó programok köztük irodalmi séták, pódiumbeszélgetések szerepelnek a MOM Kult kínálatában.

Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére Juhász Anna irodalmár szervezésében országos rendezvénysorozatot indított a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum. Ennek keretében „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 címmel minden hónapban irodalmi estet tartanak a MOM Kult partnerségében. Első alkalommal G. István László irodalomtörténész, a költőnő életművének kiváló ismerője, valamint Kútvölgyi Erzsébet színművész, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros volt Juhász Anna vendége.

kutvolgyi_g_istvan_juhasz_harcsa_gyemant03

A beszélgetés bevezetőjében elhangzott, hogy az év során igyekeznek élővé tenni az elmúlt évszázad költészetét. Mert – ahogyan Juhász Anna fogalmazott -, a költők és írók nem akarnak szobrokká válni, hanem közel kerülni az olvasókhoz, erről is szól a beszélgető-sorozat. A „Viszonylagos öröklét” szómondat egyfajta utalás, hiszen felidézi Nemes Nagy Ágnes azon törekvését, hogy megörökítse a megfoghatatlant miközben alkalmat ad a csendre, az elmélyülésre.
Ezt a gondolatot fűzte tovább G. István László, aki elmondta, hogy Nemes Nagy Ágnes költészete az anyagszerűből az absztrakcióba átmenő csodaként írható le. A költő nem véletlenül mondta, hogy a vers létrejöttéhez magasfeszültségre van szükség. Most azonban kicsit nehézkesebb idáig eljutni, részben azért is, mert kisebb az igény a szakrálisra.

g_istvan_laszlo01

A mostani beszélgetés tehát ez első volt a sorban, a következő hónapokban további találkozókat szerveznek a MOM Kultban. És ez nem minden, a tervek szerint tavasztól már látogatható lesz a költő Böszörményi úti egykori otthonától induló és a Budai-hegységben vezető Nemes Nagy Ágnes meseösvény, ahogyan más programok is várják az irodalom iránt érdeklődőket.

harcsa_veronika_gyemant_balint02