Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

VIDEÓS ONLINE ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL, AKÁR HIVATALI IDŐN KÍVÜL IS

VIDEÓS ONLINE ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL, AKÁR HIVATALI IDŐN KÍVÜL IS

Már külföldről is kezdeményeztek videós online ügyintézést a Hegyvidéki Önkormányzat adóigazgatási irodájánál. Az önkormányzati szférában egyedülállónak mondható, októberben bevezetett hegyvidéki videós ügyintézés kényelmes, gyors, személyre szabható, ráadásul pénztárcakímélő szolgáltatást kínál mindazoknak, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének személyesen befáradni a polgármesteri hivatalba. Az újítás további előnye, hogy a hivatali időn túl is igénybe vehető. Az ügyintézők hétfőtől csütörtökig este hat óráig állnak a polgárok rendelkezésére a Zoom videós felületen keresztül. Jelenleg az adóigazgatási, valamint a városrendezési és főépítészi iroda szolgáltatásai érhetők el ezen a platformon.

Az adóügyek intézésekor személyhez köthető pénzügyi adatok is elhangozhatnak, ezek védelme pedig különösen fontos. Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat új, egyedülálló szolgáltatásához, a videós online ügyintézéshez először regisztrálni kell. Az ehhez szükséges kötelező azonosítás az Ügyfélkapun végezhető el. Egyes esetekben a városrendezési és főépítészi iroda is kérheti az előzetes azonosítást, erről érdemes az időpontfoglaláskor tájékozódni.
Ha megtörtént a regisztráció, a szolgáltatás azonnal rendelkezésre áll a megadott ügytípusokban. Az ügymenet elindításához ki kell tölteni az önkormányzat honlapján elérhető időpontkérő űrlapot, az illetékes ügyintéző ez alapján keresi meg az ügyfelet a megjelölt telefonszámon vagy az e-ügyintézési rendszeren keresztül.
„Az időpontot mindig az ügyfél választhatja meg. Ettől csak akkor térünk el, ha korábban valaki már lefoglalta a kért idősávot” – mondta el lapunknak dr. Orosz György, az adóigazgatási iroda vezetője. A videós online ügyintézés különösen az építményadó, a telekadó és a kommunális adó bevallásakor hasznos: a Zoom alkalmazás által biztosított képernyőmegosztás segítségével az ügyfél és az ügyintéző is látja a dokumentumot, így az ügyfél kérésére az iroda munkatársai segíthetnek a kitöltésben, folyamatosan ellenőrizhetik a beírt adatok helyességét.

„Egy Zoom-linket küldünk, amelyet az ügyfél okostelefonon, tableten vagy számítógépen egyaránt megnyithat, ehhez nem szükséges letölteni az alkalmazást – folytatta az irodavezető. – A teljes ügyintézés ezen keresztül zajlik, méghozzá úgy, hogy munkatársaink végig láthatók maradnak, míg az ügyfélnek csak a képernyőjét kell megosztania velük. Azonnal kiderül, ha valamit helytelenül tölt ki, amit helyben korrigálunk, így a beadvány biztosan hibátlan lesz. Később tehát nem kell hiánypótlást vagy javítást kérni.”
Az online rendszeren keresztül akár az adóegyenleg is lekérhető. „Mindent el tudunk intézni a videós ügyfélfogadás keretében, amihez amúgy eddig elvárt volt a személyes megjelenés. Ezzel is rengeteg időt lehet megspórolni – említett meg egy másik fontos szempontot Orosz György. – Gondoljunk arra, hogy nem kell bejönni a hivatalba, ami a kerület távolabbi pontjairól, bizony, nem annyira egyszerű, ha pedig valaki vidéken vagy másik országban tartózkodik, akkor meglehetősen költséges! Volt már, hogy távolabbi településekről, például Miskolcról, vagy éppen külföldről jelentkeztek be ügyfelek.”

Az online ügyintézéssel tehát mindenki jól jár. Érdemes élni a lehetőséggel, és a videós ügyfélfogadás segítségével otthonról, kényelmesen, az általunk megválasztott időpontban intézni az ügyeinket.

A cikk a Hegyvidék Újságban jelent meg.