Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Valóság és vízió

Valóság és vízió

Magasra törés, baljós fordulat, Otello, Angyali üdvözlet. Szerelem, szabadságvágy, féltékenység, bosszú és hit – alkotások, amelyek az emberi érzések mozaikjaival tartanak tükröt a világnak. Károlyi András grafikus-festőművész kiállítása a Galéria 12-ben hívja gondolatébresztő utazásra az elmélyülni vágyó szemlélődőt.

a_szabadsag_szelleme

„Az élet nem csupa mosoly és vidámság. A teremtő jóvoltából születésünk óta mindannyiunknak van valamilyen küldetése, nyomot kell hagynunk magunk után. Felelősek vagyunk önmagunkért, a környezetünkért és nemzetünkért. A legfontosabb mégis az, hogy a lényegre figyeljünk, a szörnyű gyűlölködés helyett szeressük egymást, mert egy életünk van” – mesélt művészete mozgatórugójáról Károlyi András, életműdíjas grafikus-festőművész, aki ismét lebilincselő alkotásokkal várja a kultúra szerelmeseit.

karolyi_borza_fonti01

„Amikor a művész létrehoz egy mesterművet, nemcsak alkotását hozza létre, hanem művével leleplezi saját személyiségét is. Saját lelki fejlődésének talál új dimenziót és sajátos kifejezési formát. Alkotása által szól másokhoz és kommunikál velük. Ezért a művészet története nemcsak műalkotások, hanem emberek története is. A művek alkotóikról beszélnek, legbelső titkaikról szólnak és föltárják azt az igazi szolgálatot, amit a művész a művelődéstörténetnek tett" – idézte II. János Pál Pápa szavait Borza Teréz, a Galéria 12 Egyesület vezetője. „Károlyi András nem adott címet a kiállításnak, viszont a fejemben megszületett egy: vízió. Hiszen, ha végignézzük a képeket, akkor láthatjuk, hogy a művek az emberi élet történéseit ábrázolják. Szerelem, szabadságvágy, bosszú, féltékenység. Károlyi András »kezet fog a művészekkel », legyen szó irodalmárról vagy zenészről, mert víziószerűen fogalmazza meg a mondanivalójukat” – húzta alá Borza Teréz.

maskarasok

„Minden, amit itt látunk, büszkeségre ad okot. Mindig nagy öröm számomra, ha kerületi művészek alkotásait mutathatjuk be a kiállításokon. Károlyi András tősgyökeres hegyvidéki; a gyermekkorát is itt élte, s ma is itt lakik, éppen ebben az utcában” – kezdte köszöntőbeszédét Fonti Krisztina, kiemelve, hogy Károlyi András Galéria 12-ben látható grafikái és eddigi életműve rangos helyet foglal el a magyar képzőművészet világában. „Korszerű művészet az övé, amely nemcsak, hogy nem vész oda a folyton változó divathullámokba fulladva, hanem az idő múlásával is egyre értékesebbé válik” – emelte ki az alpolgármester, aki arról is szólt, hogy a Galéria 12 Egyesület kerületünk kulturális életének egyik legszebb ékköve. „Ezért köszönet illeti valamennyi tagiát, és külön is Borza Terézt, aki hozzáértő gondossággal és odaadó szeretettel vezeti az egyesületet” – tette hozzá Fonti Krisztina, aki arra is kitért, hogy Károlyi András munkáival a Hegyvidék ismét szép arcát mutathatja meg a közönségnek. „Nagy lehetőség, hogy itt, a Galéria 12 kávézóban, a lehető leghétköznapibb helyzetben, egy tapasz vagy egy pohár bor társaságában megismerhetjük Károlyi András alkotásait és az általuk közvetített gondolatokat. Kívánom az önkormányzatunk és a magam nevében, hogy minél többen találkozzanak ezekkel a csodálatos remekművekkel!” – mondta az alpolgármester.

karolyi_borza_fonti02