Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Uszodákban járt a Mikulás

Uszodákban járt a Mikulás

Ahogyan az már megszokott, idén is évzáró úszóversenyekkel búcsúztatták az évet a kerületi úszóiskolák. A Városmajor utcai Sportközpontban és a MOM Sportban több száz gyerek csobbant vízbe, a versenyzés után pedig akár a Mikulással is találkozhattak.

mikulas_kupa01

Hegyvidéken hagyományosan pezseg az úszóélet, és ehhez az önkormányzat is igyekszik hozzájárulni a szükséges létesítmények biztosításával. Két uszodát is üzemeltet az önkormányzat: az egyik a Városmajori utcai Sportközpontban működik a másik a MOM Sportban. Mindkét helyszínen adott a legkisebbek számára biztonságosan használható tanmedence, valamint az úszás gyakorlására alkalmas nagymedence. Az uszodák kiemelkedő vízminőséggel büszkélkedhetnek köszönhetően többek között a speciális, a klórt visszaszorító víztisztításnak.
Utóbbi különösen a gyermekek számára fontos, hiszen így kisebb az esélye a kedvet szegő irritációknak, a kicsik szívesebben jönnek úszni tanulni. Természetesen az oktatás színvonala miatt is népszerűek az úszóiskolák, amelyek nemcsak az alapok megtanításával foglalkoznak: biztosítják a továbblépés lehetőségét, aki kellően tehetséges, szorgalmas és elhivatott, az versenyzőként folytathatja. A hegyvidéki gyerekek pedig egyre jobb eredményeket érnek el, többen is ott vannak az országos tabellák első felében. Nem véletlen tehát, hogy a hagyományos decemberi Mikulás kupákon több százan indultak el, hogy egy vidám versenyen mutassák meg tudásukat a szülőknek és edzőiknek. Utóbbi már csak azért is fontos, mert az oktatók így éles helyzetben, mégis stresszmentes körülmények között mérhetik fel, hol tartanak tanítványaik, mik az erősségeik és miben kell még fejlődniük.

mikulas_kupa18 

Erről is beszélt az immáron állandó vendégnek számító Wladár Sándor, aki elmondta, hogy már harmadik éve fogadja el a szervezők meghívását és mindig szívesen jön a Hegyvidékre, hiszen az uszodákban mosolygós gyerekekkel, telt lelátókkal találkozik.

„Sokat beszélünk arról, hogy sportnemzet, sportoló nemzet vagyunk, de ha gyermekkorban nem kezdjük el a sporthoz való szoktatást, ha nem okozunk ezzel örömet, akkor ezek a célok biztosan nem fognak megvalósulni” – hívta fel a figyelmet a Magyar Úszószövetség elnöke, aki elárulta, hogy a XII. kerületben csak jó példákat lát, ezért is kapott segítséget a Hegyvidék az energiaválság idején az uszodaüzemeltetéshez. Ígérete szerint a kitüntetett figyelem a jövőben is megmarad a szövetség részéről, hiszen ennek mindenki megtapasztalhatja az eredményeit. Hozzátette: az utóbbi évek nem voltak egyszerűek az úszósport számára. Először a covid, majd a háború miatti energiaválság okozott nem várt nehézségeket, mégis rengeteg uszodát sikerült nyitva tartani és így megőrizni az elért eredményeket az utánpótlásnevelés vagy éppen a tömegsport tekintetében.

A Hegyvidék alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a kerületben láthatóan nagy népszerűségnek örvend az úszás.

mikulas_kupa11

„Minden szülőnek fontos, hogy gyermekét biztonságan tudja a vízben, ehhez pedig meg kell tanulni úszni” – emlékeztetett Fonti Krisztina, aki elmondta, hogy Hegyvidéken igyekeznek ennek a feltételnek megfelelni, a kötelező úszásoktatáson kívül az úszóiskolákban tovább lehet csiszolni a megszerzett tudást.

„Azt tapasztaljuk, hogy a kerületben népszerű a sportág, délutánonként az óvodásoktól kezdve a nagyobbakig megtelnek az uszodák, sokan járnak az úszóiskolák tanfolyamaira. Pontosan ezt látjuk a Mikulás versenyeken is, amelyeken sok száz gyerek áll rajthoz” – hangsúlyozta a díjak kiosztásában is segédkező alpolgármester.

mikulas_kupa17

Természetesen a versenyeken minden résztvevőnek járt az ajándék, a dobogósok pedig érmet is kaptak. Nem hiányozhatott a játék és a Mikulás sem, aki ajándékokkal is kedveskedett a gyerekeknek.

mikulas_kupa13