Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Ünnepi ebéd az időseknek

Ünnepi ebéd az időseknek

Karácsonyhoz közeledve ünnepi ebéddel vendégelte meg a Hegyvidéki Önkormányzat a gondozási központokba járó időseket. A finomságok elfogyasztása előtt az intézményvezetőkből összeállt dalárda kedveskedett egy dalcsokorral a résztvevőknek.

musor07

A dalárdával együtt fellépő alpolgármester, Fonti Krisztina arról beszélt, hogy a járványidőszak alatt, amikor a nappali kluboknak is zárva kellett tartaniuk, ünnepi ebédre sem tudták meghívni az időseket. Szerencsére véget ért a súlyos Covid-időszak, így ismét megvendégelhették a gondozási központok tagjait.

„Fontos, hogy karácsony előtt együtt tudjunk lenni a szeretteinkkel, a barátainkkal, azokkal, akikkel év közben együtt dolgozunk, vagy együtt töltjük a hétköznapokat” - fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette: az idősek számára különösen fontos, hogy ne egyedül, magányosan töltsék a hétköznapokat és az ünnepeket, hanem közösségben, barátok, ismerősök között. Erre ad lehetőséget az ünnepi ebéd is.

„Nagyon sokan élnek hosszú ideig a kerületben, és ez jó” - jelentette ki ünnepi köszöntőjében Pokorni Zoltán polgármester. Kitért rá, hogy a XII. kerületiek annyi ideig élnek, mint a hollandok vagy a luxemburgiak, illetve akár tíz-tizenkét évvel is hosszabb itt az átlagéletkor, mint az ország más, kevésbé szerencsés részein. Ennek sok oka van, az itt élők minden bizonnyal jobban vigyáznak az egészségükre, de a nyugodt, biztonságos környezet is fontos tényező.

idosek_adventi_ebedje06

„Élvezzük ki azt a nyugalmat és biztonságot, amit a kerület nyújt nekünk” - mondta a polgármester, emlékeztetve rá, hogy kiváló a Hegyvidék közbiztonsága, például az erőszakos bűncselekmények szinte teljesen megszűntek. Úgy véli, minél idősebb az ember, annál inkább kiszolgáltatottabb a környezetének, a biztonság tehát különösen fontos a nyugdíjasok számára.

A polgármester arról is szólt, hogy nem a legjobb év volt az idei, hiszen a szomszédban háború dúl, elszabadultak az élelmiszerárak. Mivel ez a helyzet az időseket érinti a legrosszabbul, a képviselő-testület alapos mérlegelés után úgy döntött, hogy minden nyugdíjas mentesül a kommunális adó fizetése alól, aki 80 négyzetméternél nem nagyobb lakásban lakik. Azok pedig, akiknek a lakása nagyobb, mint 80 négyzetméter, szélesebb körben váltak jogosulttá a 19 500 forintos adókedvezményre, a jogosultság jövedelmi összeghatára ugyanis 200 000 forintra emelkedett.