Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Az ünnepi díszkivilágítás is a spórolás szolgálatába áll a Hegyvidéken

Az ünnepi díszkivilágítás is a spórolás szolgálatába áll a Hegyvidéken

Idén elmarad a hagyományos ünnepi díszkivilágítás a Hegyvidéken. Az intézkedésre a háború okozta energiaválság miatt szükségessé vált takarékosságból kerül sor. A spórolásra vonatkozó intézkedéseket egy hónappal ezelőtt az elsők között jelentette be a Hegyvidéki Önkormányzat. Azóta folyamatosan tart az intézmények energiafelhasználásának vizsgálata, s ennek eredményei alapján sorban születnek a takarékosságra vonatkozó döntések.

Az ünnepi díszkivilágítás – a fel- és leszereléssel, a karbantartással és a rezsivel – évente mintegy 8-10 millió forintba került eddig. A döntés egyedül a Városháza melletti téren megnyíló Adventi vásárt nem érinti, bár a korábbiaknál itt is szerényebb lesz a díszkivilágítás, amelynek fényét energiatakarékos LED égők adják majd. A vásár a külsőségeiben is kicsit más lesz, mint korábban. Újrahasznosítás, energiahatékonyság, klímatudatosság – ezek jellemzik az idei adventi vásárt.

Pokorni Zoltán polgármester a díszkivilágításra vonatkozó intézkedést a drasztikusan emelkedő rezsiárakkal indokolta. Mint mondta, jövőre tíz-tizenkétszeresére emelkedik az önkormányzat rezsiköltsége, vagyis 2023-ban az egyhavi rezsiszámla lesz annyi, mint eddig a teljes évi. Ezért átfogó megtakarítási program indult a kerületben, amelynek koordinátora az önkormányzaton belül létrehozott energetikai munkacsoport.