Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újraindult a fogaskerekű

Újraindult a fogaskerekű

Sokan tartottak attól, hogy nemcsak ideiglenesen, hanem véglegesen állt le tavaly ősszel a fogaskerekű vasút. Szerencsére nem így lett: április 1-jén újraindult a fogas, ami tömött szerelvényekkel közlekedett a hosszúra nyúlt üzemszünet utáni első napon.

„Örömteli nap ez, hála Istennek nem csak április elsejei tréfa volt a hír, hogy ismét jár a fogaskerekű” – kommentálta az újraindulást Fonti Krisztina alpolgármester, aki többekkel együtt fogasra szállt, miután részt vett a Böjt és húsvét című, svábhegyi hagyományőrző programon. Emlékeztetett rá, hogy amikor az őszi karbantartási munkák miatti leállás után sem indult újra a fogaskerekű vasút, több olyan nyilatkozat is elhangzott, amiből arra lehetett következtetni: esetleg nem csak néhány hónapos, hanem végleges leállításról van szó.

fogaskereku08

„Nagyon sokan tartottak attól, hogy nem fog többé közlekedni a fogaskerekű. Sok ember közösen érte el, hogy ez nem történt meg: jómagam, Pokorni Zoltán polgármester úr és az aggódó civilek is felszólaltak a fogas védelmében és elértük azt, hogy április elsejétől ismét járnak a szerelvények” – mondta el az alpolgármester, aki abban reménykedik, hogy a következő leállásra már azért kerül sor, mert átfogó fejlesztés kezdődik. A cél az – tette hozzá –, hogy a Normafától a Széll Kálmán térig közlekedjen a fogaskerekű, és ezáltal még többen utazzanak rajta.

fogaskereku01

Fonti Krisztina a közösségi oldalán is bejegyzést tett közzé, ahol azt írta: „Reméljük, a következő leállásra már csak a fogas nyomvonalának meghosszabbításakor kerül sor. Köszönöm mindenkinek, aki a hangját hallatta ebben a Hegyvidék számára fontos ügyben!”

Egy nyugdíjas utas, aki az Orgonás megállónál lakik, elmondta: ő és a hozzá hasonló helyzetben lévő, környékbeli lakók rendkívül boldogak, hogy újraindult a fogas. Szerinte az első nap tapasztalt tömeg, a sok utas is azt igazolja, hogy a környéken élők és a kirándulók részéről nagy igény van a fogasközlekedésre.

fogaskereku04