Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újjászületett az önkormányzat szántódi tábora

Újjászületett az önkormányzat szántódi tábora

Teljes egészében megújult az önkormányzat szántódi tábora, ahol augusztustól meseszép körülmények között üdülhetnek a hegyvidéki gyerekek. Fonti Krisztina alpolgármester átvette a kivitelezőtől a tábor kulcsait és ünnepélyesen átadta a Hegyvidéki Szabadidősport képviselőjének, Móczán Mónikának. A nagycsaládosokat, valamint az időseket is fogadó, Balaton-parti üdülőhely szíve egy tetővel fedett, ám oldalról nyitott, csűrszerű épületszárny lett, ami rossz időben is lehetővé teszi a nagyobb létszámú, közös programok szervezését.

gyerektabor_szantod07

„Rengeteg gyerek fordult meg itt az elmúlt évtizedekben, generációknak nyújtott felejthetetlen élményeket a tábor, ami azonban rendkívül elhasználódott. 2019-ben ezért a felújítás mellett döntött az önkormányzat”– mondta el Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint egészen különleges épületeket álmodott ide a hely megújításával megbízott építésztervező, Turi Gergő.

Az alpolgármester felidézte, hogy a területen korábban különálló faházakban szállásolták el a gyerekeket, most viszont L alakban egymás mellé rendeztek tizenhárom szobát. Ezekben ugyanúgy 112 gyermeket tudnak elhelyezni, mint korábban, ám a körülmények sokkal jobbak: a nagy belmagasságú, hőszigetelt épületeket tornác is árnyékolja, így a tikkasztó hőségben is kellemes klíma fogadja az ide érkezőket.

fonti_krisztina24

Fonti Krisztina a megújult tábor különlegességének nevezte a tetővel fedett, oldalról ugyanakkor nyitott „pajtát”, ahol a forró, nyári napokon, de akár esős időben is lehet közösségi játékokat szervezni, pingpongozni, sőt, még falmászóhely is várja a fiatalokat. Kitért rá, hogy a gyönyörűen rendezett kertben az új játszótér, valamint a multifunkciós sportpályák is számtalan mozgásformára teremtenek lehetőséget.

gyerektabor_szantod12

„Azt gondolom, minden adott ahhoz, hogy a gyerekek jól érezzék magukat” – fogalmazott az alpolgármester, aki arról is beszélt, hogy a korábbi főépület teljesen átalakult, egy emelet ráépítésével hat új tanári szobát tudtak kialakítani. Ezek fűthetőek, így a téli időszakban is használhatók. A földszinten új vizesblokkok épültek, az étkezőben, a korábbi kis- és nagyterem egybenyitásával pedig egy nagyméretű tér jött létre, ami kiváló helyszíne lehet a különböző, zárt helyen tartható közösségi programoknak.

fonti_krisztina13

„Nagyon várjuk már a tábor megnyitását. Megkaptunk a kivitelezőtől és az önkormányzattól a kulcsokat, elkezdtük berendezni a szobákat” – újságolta el Móczán Mónika, az üzemeltetés feladatát végző Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a táborban általában már májusban megjelennek a nyugdíjasok és az óvodások, valamint a tanév befejeztével az iskolások. Ebben az évben azonban, a felújítás miatt kivételesen csak augusztusban indulatnak el a nyári táborok, amik az idő rövidsége miatt ezúttal nem egyhetesek, hanem csak három-négynaposak. A hegyvidéki nagycsaládosok augusztus 17-től 20-ig pihenhetnek az önkormányzat táborában.

gyerektabor_szantod02

„Fantasztikus az új tábor a sok sportolási lehetőséggel” – mondta az ügyvezető. Bemutatta az új pingpong- és teqball-asztalokat, illetve a rekortán pályát, ami kiválóan alkalmas focizásra, kosárlabdázásra, kézilabdázásra. Szólt arról az új, homokos pályáról is, ahol strandröplabda-, illetve strandkézilabda-meccseket lehet majd rendezni. „És itt van a Balaton, ahol rengeteg vízi sportot tudunk biztosítani a gyerekeknek” – tette hozzá. Megemlítette, hogy szeretnének megállapodást kötni az MTA egyik, szomszédban működő, kenu- és vitorlástáborokat szervező sportegyesületével, amellyel együttműködve tovább bővülhetne a tábor programkínálata.

gyerektabor_szantod08