Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újabb siker a fogaskerekű ügyében

Újabb siker a fogaskerekű ügyében

A fogaskerekű buszpótlásáról és a 105 busz járatsűrűségéről is megállapodott egymással a Hegyvidéki Önkormányzat és a BKK a mai egyeztetésen. Ezen Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester, valamint Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója vett részt.

Fonti Krisztina a megbeszélés után úgy fogalmazott: sikerült elérni, hogy a BKK figyelembe vegye a Hegyvidéken élők igényeit és érdekeit.

A megállapodás értelmében a reggeli és a délutáni csúcsidőben, az érintett iskolák tanítási rendjéhez igazodó menetrend szerinti járat helyettesíti a fogaskerekűt a januári iskolakezdés napjától. A pontos menetrend megtervezése folyamatban van, arról később adnak tájékoztatást.

Megállapodás született arról is, hogy csúcsidőn kívül a felfelé való közlekedés megkönnyítésére előzetes telefonos időpontegyeztetés nélkül is elindulnak a buszok a Szent János kórház melletti megállóból abban az esetben, ha az utas az indulási időpont előtt ezt jelzi a helyszínen tartózkodó buszvezetőnek. A fennmaradó napszakokra a fogaskerekű felújításának idejére már bevezetett úgynevezett igényvezérelt TELEbusz szolgáltatás is megmarad. A BKK tájékoztatása szerint a telefonos rendelés lehetőséget ad arra is, hogy napokra, vagy akár egész hétre előre időzítve jelezzék utazási igényüket az utasok.

A 105-ös busszal kapcsolatban a Hegyvidéki Önkormányzat azt kérte a BKK-tól, hogy a mostani, napközben alkalmazott 20 perces járatsűrűség ismét 10 perces lehessen. A fővárosi közlekedési cég jelezte, hogy a belváros elérése több alternatív irány is rendelkezésre áll Németvölgy térségéből, ezért ezt szakmai okokból nem tudja vállalni. Így kompromisszumos megoldásként abban egyeztek meg a felek, hogy január közepétől a 105-ös busz napközben 15 percenként közlekedik.

A fogaskerekű ügye november elején került az érdeklődés középpontjába, amikor a korábbi ígéretével szemben a főváros a karbantartási munkák után mégsem indította újra a fogaskerekű vasutat. A főváros vezetése azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy végleg megszünteti a a Budapesttel szinte egyidős fogast. A fogaskerekű megmentésére a környéken élők petíciókat indítottak. A tiltakozó lakókhoz Fonti Krisztina alpolgármester is csatlakozott, aki akciókat szervezett és több levelet is írt a főpolgármesternek a fogas újraindítása érdekében. Ezt követően a múlt héten, Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés is tárgyalta a kérdést. Az ülésen végül elhangzott az ígéret, hogy a fogaskerekű nem szűnik meg, és a téli leállás után tavasszal újraindulhat.