Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újabb parkolási kedvezmények a helyben lakók részére

Újabb parkolási kedvezmények a helyben lakók részére

A Hegyvidéki Önkormányzat a lakók igényei alapján újabb kizárólagos lakossági parkolóhelyeket alakítana ki, valamint kiterjesztené a kedvezményes időszakot – erről döntött a képviselő-testület Fonti Krisztina alpolgármester javaslatára.

kt01

Tavaly tavasszal a fizetőparkolási övezeten belül, az 5-ös zónában, az ősz folyamán pedig az övezethatáron kívül jelölt ki az önkormányzat kizárólagos lakossági várakozóhelyeket. Kialakításukra azért került sor, mert a gyakran zsúfolt utcákban rendkívül nehezen találtak szabad parkolóhelyet a helyben lakók.

Az eddigi tapasztalatok kedvezőek voltak, az érintettek, azaz az Alkotás utca és az Avar utca közötti területen élők kérésére ugyanakkor Fonti Krisztina alpolgármester, a körzet képviselője arra tett javaslatot, hogy hosszabb időszakban használhassák a lakók a kizárólagos parkolóhelyeket. Eddig ezek este 20 és reggel 8 óra között álltak a lakók rendelkezésére, ám a munkából hazaérkezők a késő délutáni órákban nehezen tudtak megállni. Ezért ahhoz kéri az önkormányzat az ügyben illetékes Budapest Közút Zrt. hozzájárulását, hogy hamarabb, már 17 órától be lehessen vezetni a helyieket előnyben részesítő szabályozást.

A TF Csörsz utcai sportközpontja környékén élők, mivel az új létesítményt hétvégén is sokan használják, munkaszüneti napokon egész nap, 024 óráig használhatnák kizárólagosan a számukra kijelölt parkolóhelyeket. Ezek a helyek a Csörsz utca Győri út és Avar utca közötti szakaszán, a Győri út Alkotás utca és Kiss János altábornagy utca közötti szakaszán, valamint a Kapitány utcában, a Táltos utcában és a Bán utcában találhatók.

A lakók igényei szerint, az alpolgármester javaslatára a fizetőövezet más, az 5-ös zónán kívüli részein is megjelennének a kizárólagos lakossági várakozóhelyek. A Budapest Közút engedélyével a 3-as és a 4-es zónában, illetve a Városmajor környéki utcákban (az Ignotus utcában, a Hajnóczy József utcában, a Maros utca Krisztina körút és Szamos utca közötti szakaszán, valamint a Városmajor utca Krisztina körút és Szamos utca közötti szakaszán) működhetnének az újabb rezidens parkolóhelyek. Ezek az 5-ös zóna szabályozását követve a teljes parkolási kapacitás 30%-át fednék le a délután 17 és reggel 8 óra közötti idősávban.

Azokon a lakossági várakozóhelyeken, amik a fizetőövezeten kívül kerültek kialakításra, a helyben élők kérésére hétvégén eltörölnék a kizárólagos használatot. Ilyenkor ugyanis az agglomerációból, vagy a más kerületekből érkező autósok nem terhelik a szóban forgó területeket, a lakók viszont gyakrabban fogadnak rokonokat, vendégeket.

A várakozási övezettel határos, már nem fizetős utcákban gyakori a zsúfoltság a díjfizetést megspórolni kívánó autósok miatt, ezért tervben van a rezidensparkolás rendszerének bővítése. Annak érdekében, hogy ténylegesen azokon a helyszíneken kerüljön kialakításra az új parkolási rend, ahol azt az ott lakók többsége támogatja, az önkormányzat az adott területen élők megkérdezésével fogja meghatározni az érintett útszakaszokat.

Lakossági jelzésekre reagálva, Gidófalvy Dénes képviselő kezdeményezésére az önkormányzat néhány konkrét helyszínt egészen biztosan megvizsgál a kizárólagos lakossági várakozóhelyek bővítése kapcsán: ilyen a Németvölgyi út szervizútja, valamint ehhez kapcsolódóan a Liptó, a Koszta József, a Nagysalló és a Vas Gereben utca egy-egy szakasza. A Farkasréti Mindenszentek Plébánia előtti parkoló szintén a vizsgálandó területek közé tartozik. Ennek kapcsán a körzet képviselője a fizetőövezetbe vonást, vagy amennyiben ez nem lehetséges, az előbbiekben említett utcákhoz hasonlóan rezidens parkolóhelyek kialakítását javasolja.