Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újabb intézkedések az óvodákban a járvány megfékezésére

Újabb intézkedések az óvodákban a járvány megfékezésére


Az emberi erőforrások minisztere a fokozódó járványhelyzetre tekintettel december 1-jétől a köznevelési intézményekbe történő belépés feltételeinek szigorításáról döntött. Ennek értelmében, a közösség védelme érdekében a hegyvidéki óvodákban a védettséggel nem rendelkező kísérő csak az óvodás gyermek csoportszobájához tartozó öltöző bejáratáig mehet, oda már nem léphet be. A gyermeket ott átadja a csoportban dolgozó dajkának vagy óvodapedagógusnak. A védettséggel rendelkező 1 fő kísérő bemehet az öltözőbe, a csoportszoba bejáratáig, segítheti gyermeke átöltözését, azzal a kikötéssel, hogy az öltözőben egyszerre max. 3 fő védettséggel rendelkező kísérő tartózkodhat. Az intézménybe történő belépés egyéb személyeknek csak akkor engedélyezhető, ha az intézményvezető által megbízott munkatárs ellenőrizte a belépni kívánó személy koronavírus elleni védettségének igazolását.

Milyen dokumentumokkal igazolható a védettség?

  • A 2021. június 14-i 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti uniós digitális Covid-igazolvánnyal,
  • a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II.12.) Korm.rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal, illetve applikációval,
  • az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott nemzetközi oltási bizonyítvánnyal – ha az a védőoltás beadásának megtörténtére vonatkozó, oltást igazoló orvos által kiállított bejegyzést tartalmaz – vagy
  • más állam által kiállított, Magyarország által elismert védettségi igazolással.

Az intézménybe belépők védettséget igazoló dokumentumát az óvodavezető által megbízottak ellenőrzik, az adatvédelmi tájékoztatóban meghatározottak szerint járnak el. Az ellenőrzési pontot az intézményen belül az óvodavezető határozza meg.

A Hegyvidéki Önkormányzat a koronavírus-járvány tavalyi kitörése óta számos intézkedést hozott a járvány megfékezése érdekében. Legutóbb arról döntött a Hegyvidék polgármestere, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói számára kötelező a védőoltás felvétele.