Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újabb értékes épületek kaptak helyi védelmet

Újabb értékes épületek kaptak helyi védelmet

Újabb hegyvidéki épületek helyi védelem alá helyezéséről, a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjak önkormányzati részének emeléséről, valamint az idősek lakásainak akadálymentesítését célzó, Otthon megöregedni címmel meghirdetett pályázat elbírálási határidejének módosításáról is szavazott a képviselő-testület a mai ülésén.

  • A településképi rendelet módosításával újabb értékes hegyvidéki épületek kerültek helyi védelem alá. Egyedi védelmet kapott az Istenhegyi plébánia és kertje (a lebontott „Tündérlak” egykori melléképülete) a Diana utca 15/a szám alatt, egy-egy neobarokk villa a Fodor utca 13/a és az Orbánhegyi út 15-17. szám alatt, eklektikus „svájci” villaként a Jókai Klub Hollós út 5. szám alatti épülete, továbbá modern stílusú villák és társasházak a Goldmark Károly utca 11-13./Csemegi utca 10., a Mese utca 5./Mese köz 1., a Stromfeld Aurél út 18./Levendula utca 11., illetve a Tamási Áron utca 10./Nárcisz utca 50. címen. A helyi területi védelem alatt álló épületek köre is bővült, a Hollósy Simon utcai házak mellett immár a Böszörményi út 17/a, 17/d, 19/a, 19/b, 19/c, 19/d, 19/e, valamint a Németvölgyi út 28/a, 28/b, 30/a-b, 32/a, 32/b és 34. szám alatti épületek is védettséget élveznek.
  • A képviselő-testület módosította a szervezeti és működési szabályzatát, ennek keretében előírta, hogy a nem képviselő bizottsági tagoknak az adott bizottság feladatkörének megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel, vagy legalább három év szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük. Az szmsz-módosítás keretében arról is döntés született, hogy a XII. kerületben működő egyházak, egyházi szervezetek és cserkészcsapatok támogatására a továbbiakban ne kerüljön külön pályázat kiírásra, hanem ezen szervezetek a kerületi közösségfejlesztő rendezvények, programok, táborok megvalósítására, működésük támogatására kiírt pályázat keretében igényelhessenek támogatást.
  • Az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletének harmadik módosításáról is döntött a képviselő-testület.
  • Idén is csatlakozik a XII. kerület a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz. A szociálisan rászoruló fiatalok – a jelenlegi hallgatók, illetve azok, akik felsősoktatási tanulmányaik előtt állnak – 2024. december 4-éig nyújthatják be támogatási igényeiket az önkormányzathoz. Az önkormányzati ösztöndíjrész összege eddig havi 15 ezer forint volt, ami most 20 ezer forintra emelkedik. Ezt az összeget az állam jelenleg havi 5 ezer forinttal egészíti ki.
  • Az idősek lakásainak akadálymentesítésére tavasszal kiírt, 2024-es Otthon megöregedni pályázat augusztus 31-én lezárult, az erre érkezett tizenöt kérelem a kiírás feltételeinek mind megfelelt. A helyszíni szemlék, valamint a kérelemben foglalt munkák felmérése a városfejlesztési iroda részéről több időt vesz igénybe a tervezettnél, ezért a pénzügyi terv elkészítésének határideje 2024. november 30-ára, a pályázatok elbírálására rendelkezésre álló határidő pedig 2025. február 28-ára módosul. Mivel a polgármesteri hivatal épületének földszintjén lévő, megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató Ízlelő Étterem bérleti szerződése lejárt, ezért az önkormányzat pályázatot ír ki az érintett helyiségcsoport bérbeadására. A speciális helyiségbérleti pályázat éttermi funkció előírásával, nonprofit szervezetek részére kerül meghirdetésre.