Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Új zarándokszállás nyílt az Erzsébet-kilátónál

Új zarándokszállás nyílt az Erzsébet-kilátónál

A híres spanyol El Camino mintájára 2010-ben jött létre a 420 kilométeres Magyar Zarándokút, amely az Esztergomi Bazilikától indulva, szent helyeket érintve, csodálatos tájakon át vezet egészen a Pécs melletti Máriagyűdig. Köszönhetően a szervező Magyar Zarándokút Egyesületnek, menet közben számos zarándokszállás áll azok rendelkezésére, akik szeretnének feltöltődni és hosszabb, rövidebb ideig kilépni a mindennapokból. Hegyvidéken 2011-ben nyitotta meg kapuit a Mátyás király úti napközis tábor épületében kialakított szállás, amely most az Erzsébet-kilátó mellé költözött. A zarándokúthoz méltó elhelyezést biztosító épületet Pokorni Zoltán adta át a zarándokoknak, köszöntőjében a polgármester az előzményeket is felidézte.

zarandokszallas11

Mint elmondta, a Hegyvidéki Önkormányzat az egyik alapítója a Magyar Zarándokútnak és az elsők között hozott létre zarándokszállást a Mátyás király úton.

„Közben úgy alakult az élet, hogy az épületbe beköltözött egy gyógypedagógiai Waldorf iskola, ahová egyre több gyermek jár, ezért az intézmény szeretett volna bővülni és a zarándokszállás szobáit is igénybe venni. Ezt támogatta az önkormányzat, így új helyet kerestünk, és így találtunk rá az Erzsébet-kilátó egykori kapuőri épületére. Mostanáig a biztonsági őrök pihenőhelyéül szolgált, és mivel ezt a funkciót néhány méterrel odébb tudtuk költöztetni, a régi épület felszabadult” – hívta fel a figyelmet a polgármester hozzátéve, hogy a Mátyás király útihoz képest a helyszín sokkal attraktívabb, és a kialakításnak köszönhetően a férőhelyek száma sem változott jelentősen.
Mivel egy védett épületről van szó, valójában nem volt mód jelentősebb változtatásokra, ám egy plusz vizes helyiséget ki tudtak alakítani. Ezzel két zuhanyozó és mellékhelyiség, valamint egy nagy konyha és két hálószoba áll a zarándokok rendelkezésére. Utóbbiak közül az egyik emeletes ágyakkal berendezett és 12 férőhelyes, a másik a családokat szolgálja ki. Ebben egy nagy ágy és egy emeletes ágy található, és természetesen az egész épület fűtése megoldott, a fűtőberendezés megvásárlásához a Magyar Zarándokút Egyesület is hozzájárult.

zarandokszallas02

„Ha valaki zarándokként eljön Budapestre és a János-hegyen, ebben a gyönyörű környezeten tud megszállni, az bizonyosan jó dolog. Még akkor is, ha kicsit bonyolultabb ide eljutni, mint a Mátyás király útra, a túra végén ez az utolsó emelkedő azért nyilván embert próbáló. De a kilátás és az elhelyezés remélhetően ennyit mindenkinek megér” – fejtette ki Pokorni Zoltán.

zarandokszallas06

Az egyesületet vezető Rumi Imre arról beszélt, hogy a zarándokút vonalán gyakorlatilag minden településen van már szálláslehetőség, de a János-hegyi zarándokszállás igazi kuriózum.
Ide is kedvezményesen jöhetnek a zarándokok, ehhez mindössze arra van szükség, hogy kiváltsák az úgynevezett zarándokútlevelet. Erre a többi között a Gellért-hegyi sziklatemplomban és Esztergomban is lehetőség nyílik. Érdemes a szálláshelyre 24 órával korábban regisztrálni, hiszen a férőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.

zarandokszallas12