Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Új életmentő készülék a Városmajori Gimnáziumnál

Új életmentő készülék a Városmajori Gimnáziumnál

Hirtelen keringésleállásnál a defibrillátor az, amivel hatékonyan helyre lehet állítani a szív működését. A gyors beavatkozás ilyen helyzetekben rendkívül fontos, minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-kal csökken az életben maradás esélye. Ezt az esélyt szeretné növelni a Hegyvidéki Önkormányzat azzal, hogy újabb életmentő készüléket helyezett el a Városmajori Gimnázium főbejáratánál, a külső homlokzaton, ahol baj esetén bárki hozzáférhet az eszközhöz.

defibrillator01

„A Városmajori Gimnázium tanára, Nagy Bence nemrégiben azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy segítsen az iskolának egy defibrillátor beszerzésében. A kapcsolatfelvételnek szomorú apropója volt: idén február végén az iskola előtt rosszul lett egy idősebb férfi, és sajnos nem volt elérhető közelségben életmentő készülék” – ismertette az eszközbeszerzés előzményeit a kerület polgármestere.

Pokorni Zoltán köszönetét fejezte ki a tanárnak és a diákoknak, akik azonnal a rosszul lett férfi segítségére siettek, és felváltva mellkas-kompressziót végeztek. A beteg sajnos a kórházba szállítását követően elhunyt, azonban Nagy Bence és az újraélesztésben résztvevők bátorságának és helytállásának köszönhetően az illető keringését sikerült fenntartani a mentők megérkezéséig.

A polgármester elmondta, hogy a Hegyvidéken eddig tizenhat defibrillátor volt, most, az önkormányzat közreműködésével a tizenhetedik került kihelyezésre a Városmajori Gimnáziumnál. Emellett egy oktatási célú defibrillátort is vásároltak, hogy Nagy Bence és tanítványai segítségével a gimnáziumban, illetve a tervek szerint a kerület többi iskolájában is bemutathassák a diákoknak az eszköz használatát.

pokorni_zoltan_nagy_bence07

„Nagyon gyorsan megtanulhatók az elsősegélynyújtás alapvető technikái” – magyarázta Nagy Bence biológia–földrajz szakos tanár, a Városmajori Gimnázium elsősegélyszakkörének vezetője. Ahelyett, hogy egy órán át beszélne a segítségnyújtás különböző formáiról, szerinte sokkal hatékonyabb, ha a gyerekek a gyakorlatban látják, hogyan kell ellátni egy sebet, vagy elindítani az újraélesztést.

defibrillator08

A pedagógus a gimnáziumban tartott bemutatón arról beszélt a diákoknak, hogy Magyarországon évente mintegy 24–26 ezer hirtelen keringésleállás fordul elő, sajnos azonban csak az esetek töredékében történik újraélesztés. Ezt három percen belül el kellene kezdeni ahhoz, hogy ne induljon el az agy károsodásának folyamata – ezért fontos, hogy a lehető leggyorsabban próbáljunk meg beavatkozni.

gimnazistak01

 

A Hegyvidéken elérhető életmentő készülékek:

  • Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal, (1126 Böszörményi út 23-25.)
  • MoM Sport, (1123 Bp, Csörsz u. 14-16.)
  • Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda (1122 Bp, Városmajor u. 29.)
  • Hegyvidéki Bevásárlóközpont, (1124 Bp, Apor Vilmos tér 11.)
  • Budai Középiskola (1126 Bp. Márvány u. 32.)
  • Nemzetközi Oktatási Központ (1126 Budapest, Böszörményi út 21.)
  • Királyhágó téren kültéri kabinban
  • 24 órás szolgálatot teljesítő Hegyvidéki Rendészet autójában
  • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (1121 Budapest Költő utca 21.)
  • Speeding Kft. – orvosi műszereket forgalmazó cég (1126 Budapest Ugocsa utca 5.)
  • Business Lease Hungary Kft. - autó flotta kezelés, autóbérlés stb. (1124 Budapest Csörsz utca 41. – Torony irodaház)
  • Green Urban Elegant Kft. – ingatlan bérbeadás, ingatlanfejlesztés (1123 Budapest Alkotás utca 55. – HILLSIDE Irodaház)
  • Torony Ingatlan Befektetési Alap (1123 Budapest Alkotás utca 50. - Alkotás Point Irodaház)
  • Cosmodent Kft. – magán fogászati rendelő (1118 Budapest Budaörsi út 9. – BAH csomópont)
  • Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (1121 Budapest Budakeszi út 48.)
  • Szépilona Lakópark Társasház (1021 Budapest, Budakeszi út 51/d.)