Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Fuss a csúcsra!

Tizedszer is nagy siker volt a kilátófutás

A New York-i Empire State Buildingben megrendezett világhírű lépcsőfutás adta az ötletét a „Fuss a csúcsra” versenynek, amelyet Budapest legmagasabb pontján, az Erzsébet-kilátóban rendez meg minden évben a Hegyvidéki szabadidősport Nonprofit Kft. Idén már tizedszer gyűltek össze Hegyvidék emblematikus épületénél a sport szerelmesei, akik az időről, időre felerősödő eső ellenére is nagyszerű hangulatot teremtettek.

 

És bár sokan megáztak, abban mindenki egyetértett, hogy érdemes volt eljönni, hiszen ki gyorsabban ki lassabban, de teljesítették a maguk elé kitűzött célt: a 134 lépcsőfok legyőzését. Erről is beszélt a versenyt útjára indító Fonti Krisztina, aki elmondta, hogy Hegyvidék nemcsak azért sportos kerület, mert az elsők között vezette be a mindennapos testnevelést, vagy mert ezreket mozgat meg az Aktív Hegyvidék és a diáksport program.
„Legalább ennyire fontosak a közösségi sportrendezvények, mint amilyen a Fuss a csúcsra kilátófutás. Ez egy olyan esemény, ami egyszerre reklámozza kerületünk egyik jelképét, a 23,5 méter magas Erzsébet-kilátót, és népszerűsíti a testmozgást. Annak pedig külön örülök, hogy rengeteg családot sikerült megszólítani” – hangsúlyozta az alpolgármester hozzátéve, hogy folyamatosan szépül a verseny környezete. Többek között megújult az ide vezető futóút, valamint rendbe tették a Libegő felső állomásánál lévő területet, beleértve az itteni játszóteret és kilátóteraszt.

start01

Móczán Mónika arról beszélt, hogy idén először az előnevezésekkel betelt a háromszázas létszám, ez is azt mutatja, mennyire szeretik a kerületiek a versenyt. Mint a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője rámutatott, aki futva feljut a kilátó tetejére, már önmagában erre is büszke lehet. Ezt a teljesítményt ismerték el a befutócsomaggal, valamint a résztvevőknek járó emlékpólóval, míg kategóriánként a szintidőt teljesítők ráadás sportszerutalványt kaptak, az elsőket pedig külön is jutalmazták.

„A gyermek, ifjúsági nő, ifjúsági férfi, felnőtt női, felnőtt férfi, szenior női, szenior férfi és a most először meghirdetett családi kategóriák győztesei egy kuponnal is gazdagodnak, amelyet a Fióka vagy a Majorka étteremben válthatnak be” – emlékeztetett Móczán Mónika.

csaladi06

Ha csúcsdöntés nem is, az összetett címvédés ismét sikerült Hirling Márknak, aki eddigi összes versenyét megnyerte, ahogyan a Fuss a csúcsra 21,38 másodperces eddigi legjobb időeredménye is az ö nevéhez fűződik. Ezúttal sem kell azonban szégyenkeznie, hiszen a 23,22 másodperces eredménye még száraz időben is kiváló.

„Kicsit csalódott vagyok, mert minden alkalommal az a célom, hogy még gyorsabb legyek. Sajnos ez most nem sikerül, és ezért csak magamat okolhatom. A szüleim ugyanis szóltak, hogy induljak hamarabb, amikor még nem esett az eső. Igazuk lett, mert a vizes pálya engem is megtréfált, ilyen rövid távon pedig egy apró megcsúszás elég volt ahhoz, hogy ne legyen meg az új rekord” – foglalta össze tapasztalatait a kerülethez ezer szállal kötődő futó.

hirling_mark01

Természetesen idén sem hiányozhattak a kísérőprogramok, így az elsősorban a gyerekeknek szóló arcfestés és ugrálóvár, valamint a színpadi produkciók. A kilátó előtti téren fellépett a NIA – Magyar NIA Egyesület, a HSE Tánc Szivárvány Táncszínház, a Csillagszeműek, a Jókai Mór iskola ritmikusgimnasztika-csoportja, a NOÉMO, a HSE Tánc Hiphopszakosztály, valamint a Török Ádám–Fehér Ádám duó. A Testnevelési Egyetem akrobatikus tornászai látványos bemutatóval szórakoztatták a közönséget, a hagyományos zumba®-bemelegítést Veronika Berger tartotta.

csillagszemuek01