Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Teszedd! a Magas úton

Teszedd! a Magas úton

A Hegyvidéki Önkormányzat idén is csatlakozott az országos TeSzedd! akcióhoz. A civil önkéntesek és az önkormányzat munkatársai a Magas út melletti fás, bokros területet szabadították meg az eldobált szeméttől. A munkából Pokorni Zoltán polgármester és Raisz Anikó, az energiaügyi minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára is kivette a részét.

A Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében már több százezer tonna hulladékot szállítottak el a közterületekről, az ehhez kapcsolódó TeSzedd! program keretében pedig a lakosság segítségével még több szemét tűnhet el többek között az erdőkből vagy a nyílt vizek mellől. A kezdeményezés nem titkolt célja továbbá, hogy megerősítse a környezettudatos attitűdöt a lakosság körében, hangsúlyozza az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát.
A Hegyvidéki Önkormányzat évtizedek óta kiemelten foglalkozik a természeti környezet megvédésével, ezért is csatlakozik a kerület minden évben a TeSzedd! akcióhoz – hangzott el a Magas út környezetének megtisztítására szervezett eseményen.

szemetszedes_magas_ut01

Pokorni Zoltán elmondta, hogy az önkormányzat évente 10-12 alkalommal hirdet meg, vagy éppen támogat lakossági hulladékgyűjtést. Van, amikor munkahelyi kollégák, máskor baráti körök vagy éppen az egy utcában lakók állnak neki szemetet szedni. Ehhez az önkormányzat nagyon szívesen biztosítja a szükséges kellékeket, a zsákokat, kesztyűket, konténert és gondoskodik az elszállításról. Tavaly például egy informatikusokból álló csapat a Budakeszi út mindkét oldalát végigtakarította, és csak annyit kértek, hogy az összeszedett hulladékot egy teherautó elvigye – emlékeztetett a polgármester, majd arról beszélt, hogy a megoldás nyilvánvalóan az lenne, ha az emberek is tudatosabban kezelnék a problémát, és nem a fák, a bokrok alá raknának le a szemetet.

szemetszedes_magas_ut08

„Kétségtelen, hogy nem könnyű megszabadulni a régi ágybetéttől, de ennek akkor sem az a módja, hogy károsítjuk a környezetünket. Amikor tetten érünk valakit, természetesen megbírságoljuk, így tettünk akkor is, amikor egy nagykövetségi furgonról pakoltak le sitteszsákokat a zöldterületen. Ennyit tehetünk és persze azt is, hogy kérjük a lakosságot, ne így szabaduljanak meg a megunt dolgaiktól” – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán hozzátéve, hogy az önkormányzat zöld kommandó néven létrehozott egy csoportot, aminek az illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolása a feladata. Nemcsak az erdős részeken, hanem sajnos a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén is akad munkájuk, mert még mindig vannak, akik azt gondolják, hogy a kommunális hulladéknak itt a helye.

szemetszedes_magas_ut22

Ami a kerületi környezetbarát programokat illeti a polgármester kiemelte az ágaprítást, aminek keretében évente egyszer, legfeljebb tíz köbméter ágat, nyesedéket ingyenesen ledarálnak. A darálékot aztán a lakók a kertjükben felhasználhatják.

Szintén régóta működik a veszélyes hulladékok, akkumulátorok, festékek, savak, maró anyagok rendszeres begyűjtése, és a komposztálókeret-osztás. Új program az esővízgyűjtők ingyenes biztosítása a lakosság részére azért, hogy ne a csatornába menjen az esővíz, hanem öntözni lehessen vele.
Óriási eredmény, hogy az elmúlt 10 év alatt 250 000 fával gazdagodott a Normafa, köszönhetően annak, hogy az önkormányzati tulajdonú és a területet fenntartó Normafa Park egyáltalán nem végez erdőgazdálkodást. Pontosabban nem vágnak fát, az eltávolított elszáradt és veszélyes példányokat pedig a területen hagyják. Pokorni Zoltán kiemelte, hogy míg a főváros 10 ezer fa ültetésében gondolkodott, a Hegyvidék negyedmillió fával gazdagodott.

„Egy évtized alatt értük el ezt a gyarapodást természetes módon, mert megfelelően kezeljük az erdőt annak az 1,2 millió embernek az örömére, akik évente ellátogatnak ide. És bár sokan még mindig szemetet hagynak maguk után, mi ezt összeszedjük, és közben folyamatosan arra kérjük a látogatókat, hogy amit behoznak az erdőbe, azt vigyék is ki magukkal. Ez egy edukációs folyamat, és egyelőre nem értünk a végére, bár a tapasztalatok egyre jobbak” – fejtette ki a polgármester.

Ehhez kapcsolódva Rózsa Zoltán elmondta, hogy a mostani akció kellékeit az energiaügyi minisztérium biztosította, ahogyan a helyi kezdeményezéseket az önkormányzat is mindig támogatja.

szemetszedes_magas_ut05

„Szerencsére egyre nehezebb dolgunk van abban a tekintetben, hogy hova küldjük az önkéntes takarítókat, hiszen a XII. kerületben nincsenek nagyobb illegális hulladéklerakók. Inkább a turisták által otthagyott szemét a jellemző, esetenként az építési törmelékkel szoktak gondok lenni” – sorolta a tapasztalatokat a zöld iroda vezetője. Elárulta, hogy az önkormányzat képviselő-testülete nemrégiben fogadta el a 2030-ig szóló klímastratégiát, amelynek célja a CO2 kibocsátás negyven százalékos csökkentése.

Raisz Anikó az energiaügyi minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára szerint a TeSzedd! akció a környezettudatosság elterjesztéséhez is hozzájárul, mivel az egész társadalmat megszólítja. A mostani rendezvénysorozat a föld napján indult és 28-áig tart, és előzetesen lehetett helyszíneket regisztrálni, illetve jelentkezni a takarításokra.

„Ez egy komoly koordinációt igénylő tevékenység, és hálásak vagyunk mindazoknak, akik részt vesznek benne” – hangsúlyozta a politikus megemlítve, hogy létezik egy hulladékradar applikáció, ezen keresztül néhány kattintással bárki egyszerűen bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékkal találkozik.