Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

TeSzedd! a Hegyvidéken

TeSzedd! a Hegyvidéken

Idén is csatlakozott hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciójához a Hegyvidék. A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalom az Energiaügyi Minisztérium támogatásával és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) szervezésében immáron 12. alkalommal hirdetett az egész országra kiterjedő kampányt azzal a céllal, hogy önkéntesek segítségével közösen varázsolják tisztábbá környezetünket. A XII. kerületben Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester mellett Raisz Anikó államtitkár is kivette a részét a munkából.

A Hegyhát út melletti füves, bokros területen már többször szervezett szemétszedést az önkormányzat, ennek is köszönhető, hogy egyre kevesebb itt az eldobált hulladék. Sajnos szemét így is akad, egyrészt az ide behúzódó hajléktalanok, másrészt a túrázók, kirándulók dobálják el, de illegálisan lerakott sittel is lehet találkozni.

szemetszedes24

„A Hegyvidék a főváros legzöldebb kerülete, az itt élők pedig komolyan veszik ezt, és óvják a környezetüket. Mindig sokan jönnek el a különböző környezetvédelmi akciókra, és magán kezdeményezésekből sincsen hiány. Kisebb, nagyobb közösségek, cégek rendszeresen szednek szemetet” – hívta fel a figyelmet Fonti Krisztina hozzátéve, hogy mégis vannak nehézségek például azért, mert az utóbbi években több száz hulladékgyűjtőt szerelt le a főváros a kerületi közterületeken. Hasonlóképpen problémások a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, amiket előszeretettel használ a lakosság, ám ezek ürítése nem megfelelő. Emiatt rendszeresen előfordul, hogy rendezetlen a környezetük, de azért is, mert egyesek nem odavaló hulladékot raknak le mellettük – emlékeztetett az alpolgármester.

Mindezt Pokorni Zoltán azzal egészítette ki, hogy a Hegyvidéken 10-12 éve rengetegen regisztráltak a TeSzedd! programra, pár éve már jóval kevesebben, idén pedig senki.

szemetszedes10

„Ezen szomorkodnunk kellene, de mégsem tesszük. Valójában azért nem regisztrálnak, mert év közben tucatnyi önkéntes csoport és szervezet szed szemetet a kerületben. Tehát, nemcsak egy kitüntetett napon, hanem folyamatosan. Azt lehet mondani, hogy 12 év alatt a TeSzedd! a mindennapjaink része lett, valahogy úgy, mint a fogmosás reggel és este. A hétvégi szemétszedés nem ünnepnap, hanem mindennapi gyakorlat, és ez így van jól” – hangsúlyozta a polgármester, aki elárulta, hogy ebből az önkormányzat is kiveszi a részét, hiszen koordinálja az önkénteseket, és saját hatáskörében is rengeteg szemetet gyűjt be. Évente 2500 köbméternyi hulladék gyűlik így össze az erdőkből és a közterületekről.

„Ha ebből egyméter széles oszlopot építenénk, akkor az kilencszer magasabb lenne az Eiffel-toronynál” – érzékeltette a mennyiséget Pokorni Zoltán, kiegészítve ezt azzal, hogy az utóbbi öt évben 90 tonna veszélyes hulladékot gyűjtöttek össze a lakossági programok segítségével.

szemetszedes28

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a hegyvidékivel együtt az akció keretében 2373 helyszínen több mint 108 ezer önkéntes szed szemetet országszerte. „Az illegális hulladéklerakás rossz a gazdaságnak, hiszen ez a szemét nem kerül feldolgozásra, a látvány kellemetlen a szemnek, és káros a környezetre, sőt, az egészségünket is rombolja” – sorolta a szervezett szemétszedés indokait az államtitkár kiemelve, hogy ezért kell vigyázni a természetre és megszabadítani a szeméttől. Ahogyan a Kis hercegben Antoine de Saint-Exupéry írja, „Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is”. És ha rendet csináltunk, akkor ezt a rendet őrizzük is meg – egészítette ki az örökérvényű sorokat Raisz Anikó.