Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Telt ház a kilátóban

Telt ház a kilátóban

Amikor az ember felsétál az Erzsébet-kilátóba, és az utolsó lépések közben feltárul előtte a lenyűgöző kilátás, az valóban katartikus élmény. Különösen akkor, ha mindez gyorsan történik, mert futva érkezünk az épület tetejére. Pontosan ezt tapasztalhatta meg az a 300 versenyző, akik idén részt vettek a tizennegyedik alkalommal meghirdetett Fuss a csúcsra rendezvényen, hogy legyőzzék a kilátó mind a 134 lépcsőfokát. Meglepetés nem született, a kihívást ezúttal is Hirling Márk nyerte és bár az egyébként fantasztikus 22,79 másodperces időeredménye nem jelent új rekordot, azért a tizennégyből tizenhárom győzelemével ismét történelmet írt.

 hirling_mark_gyoztes03

2009-ben startolt az első kilátófutás, méghozzá a világhírű New York-i Empire State Buildingben megrendezett verseny mintájára. Akkor nagyjából százan vágtak neki a futva bizony embert próbáló 134 lépcsőfoknak, az utóbbi években pedig már rendre teltházas a „Fuss a csúcsra”, ami 300 indulót jelent.

pokorni02

Ezért is nevezte sikeresnek a programot az előzményeket is felelevenítő Pokorni Zoltán. Elmondta, hogy a sport az egyik legjobb közösségépítő tevékenység, ezért is támogatja az önkormányzat. „Versenysportra viszont egy fillért sem költünk, illetve egyszer évekkel ezelőtt a kerület támogatta a profi kosárlabdát, de aztán rájöttünk, hogy nem ez a mi dolgunk. Hanem a tömegsport előmozdítása, hogy jó példát mutassunk és lehetőséget adjunk a gyerekeknek, időseknek, családoknak a sportolásra. Ezt szolgálják az Aktív Hegyvidék foglalkozásai, valamint a nagyrendezvényeink, az Előzd meg a fogaskerekűt és a Fuss a csúcsra” – emlékeztetett a polgármester felhívva a figyelmet arra, hogy mindkét verseny egyedülálló a maga nemében. Hiszen fogaskerekű csak a Hegyvidéken jár, az Erzsébet-kilátó pedig Budapest legmagasabb pontja és az egyetlen kilátó az országban, ahol lehet futóversenyt rendezni. „Mindig elámulok, amikor szóba kerül Hirling Márk rekordja, miután a 21,26 másodperces eredmény azt jelenti, hogy másodpercenként hat lépcsőfokot halad felfelé. Ez egészen elképesztő teljesítmény, hiszen aki 30 másodperc alatt felér a kilátó tetejére, büszke lehet a teljesítményére” – tette hozzá Pokorni Zoltán.

pokorni01

„A versenykiírás nyilvánosságra hozatalát követően két héten belül megvolt a háromszáz előnevezés, azaz betelt az indulólétszám” – újságolta Móczán Mónika. A szervező Hegyvidéki szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy mivel tapasztalataik szerint nem mindenki jön el a versenyre, ezért a szabad helyek függvényében idén is lehetett a helyszínen rajtszámot kapni.

fuss_a_csucsra07

„Hogy elkerüljük a torlódást az előnevezetteket a megadott idősávokon belül vártuk, így a verseny közben lehet látni, mennyi hely szabadult fel”.

fuss_a_csucsra06

Nem volt tehát lehetetlen előzetes regisztráció nélkül felfutni a kilátóba, és ezt jó pár arra járó kiránduló meg is tette. Köztük volt Imre és Dániel, akik elárulták, hogy egy egyetemi vállalás keretében kirándultak a kilátóhoz. „Ha már itt voltunk és lehetőséget kaptunk éltünk vele, futottunk egy jót. Nem készültünk rá, nem tudtuk, hogy van ez a verseny. Ezek után viszont már eldöntöttük, hogy jövőre biztosan nem hagyjuk ki és igyekszünk egy kicsit jobb eredményt elérni, mert a mostani kicsit kocogósra sikeredett” – tettek ígéretet a diákok.
Rendszeres résztvevője a versenynek a Takács család, ezúttal a szülők mellett két gyermekük is saját lábon teljesítette a távot, méghozzá külön indulva.

„Nem emlékszem pontosan, hétszer vagy nyolcszor vettünk részt a versenyen, de eddig a családi kategóriában indultunk. A két lányunk viszont már tavaly is nyaggatott, hogy szeretnének egyedül futni, úgyhogy idén beadtuk a derekunkat” – mesélte a büszke anyuka, miután Lili és Dóri a futást követően kicsit csapzottan, de annál szélesebb mosollyal visszaért a rajthoz.

fuss_a_csucsra05

Ami a szaporább levegővételt illeti, ebben hasonlított hozzájuk Hirling Márk, aki egy kivételével az eddigi valamennyi Fuss a csúcsot megnyerte, ráadásul az egyetlen vereség a Covid időszakában történt, amikor a versenyt a kilátó alatti erdei lépcsősoron rendezték.

„Elégedett vagyok a 22,79-es időmmel és annak még jobban örülök, hogy jól éreztem magam futás közben. Volt ugyanis bennem egy pici félsz, mert pár hete egy strandon megsérült a bokám, mentő vitt a kórházba, ezért nem tudtam úgy készülni, ahogyan szerettem volna” – osztotta meg tapasztalatait a 2023-as győztes egyúttal megígérte, hogy jövőre megint nekiveselkedik a csúcsdöntésnek.

gyoztes_eredmeny01

„Kidolgoztam egy új edzéstervet, amit most a sérülés miatt nem tudtam végrehajtani. Jövőre viszont remélem nem hátráltat majd semmi, és sikerülni fog a csúcsdöntés” –fogadkozott Hirling Márk megjegyezve, hogy azt se bánná, ha valaki más adná át a múltnak a 21,26-os abszolút rekordot, hiszen ez számára is újabb motivációt jelentene.
Természetesen, Márknak járt a legjobb időt futó férfi versenyzőnek felajánlott 30 ezer forintos sportszerutalvány, ugyanezt kapta a leggyorsabb női futó, míg a kategóriánként megadott szintidőn belül célba érők 5 ezer forintos kuponnal térhettek haza. Nem maradtak üres kézzel a többiek sem, valamennyi versenyző egy emlékpólóval és befutócsomaggal lett gazdagabb.

fuss_a_csucsra03