Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Tartalmas programot biztosított a Klímabarát est

Tartalmas programot biztosított a Klímabarát est

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban október 28-án megtartott rendezvényen adták át az értékes díjakat a „Kertünkben a természet” pályázat győzteseinek. Akik a jövő évben jobb esélyekkel szeretnék nevezni kertjüket a versenybe, azoknak egy előadás és egy most bemutatott kiadvány is segítséget nyújt a kertek természetközelivé alakításában.

Kovacs_Lajos_Klimabarat_est_cikk_Barta

Különlegesnek nevezhető a „Kertünkben a természet” pályázat, hiszen az ötletgazda egy kerületi szomszédunk. Az ötletet felkarolta a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája, így lett a tervből valóság. A megmérettetésre azoknak a kerteknek a tulajdonosait hívták, akik kertjeiket természetközeli szemlélettel alakították ki és gondozzák. A cél hosszú távú: a jó példák népszerűsítése és a verseny rendszeres megtartása által a közös környezetünk természetességének növelése. Az első kiírás nyertese Oláh Zoltán, második díjat kapott Iványi Mónika és harmadikként Székely-Balogh Szilvia kertje végzett. Rajtuk kívül a pályamunkák egyedi értékei alapján ajándékcsomagot kapott további 16 pályázó és még sokan oklevélben részesültek, hiszen teljesítették a zsűri legfontosabb elvárásait.

Az_elso_dijas_kert_tulajdonosa_Klimabarat_est_cikk_Barta


Kremnicsán János környezeti nevelő előadásából rengeteg gyakorlatból ellesett és bárhol könnyen alkalmazható ötlet hangzott el, amit a hallgatók haza is vihettek és saját kertjükben alkalmazhatnak. Az előadás bemutatta, hogy nem kell választani a szép és a természetközeli kert között, mert mindkettő egyszerre megvalósítható. A sok virág, a pillangók jelenléte, a madárcsicsergés nyilvánvalóan minden kert értékét növeli. Ehhez pedig olyan egyszerűen megvalósítható fejlesztéseken keresztül vezet az út, mint a csapadékvíz gyűjtése, a madár és rovaritató, a komposztálás, a rovarhotel építése vagy a változatos, illatos virágok vetése.

A KEHOP-1.2.1 keretében megvalósított Klímabarát esték programsorozat októberi rendezvénye adott alkalmat a „Természeti kincsek a Hegyvidéken” sorozat harmadik kötetének nyilvános bemutatására is. A „Kertjeinkben a természet” című füzet első fele a természetközeli kertek kialakításában segít tanácsokkal, ötletekkel, a második rész kerületi példákat tár az olvasó elé. A kiadvány környezetvédelmi okokból nyomtatott formában korlátozottan áll rendelkezésre, de elektronikusan megtekinthető és letölthető a Zöld Iroda honlapjáról (https://zold.hegyvidek.hu/).