Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

TÁRSASJÁTÉKSZOBA ÉS GÖRDESZKÁS KUTYÁK A MÁTYÁS TÁBORBAN

TÁRSASJÁTÉKSZOBA ÉS GÖRDESZKÁS KUTYÁK A MÁTYÁS TÁBORBAN

Méltán örvend nagy népszerűségnek a Hegyvidéki Önkormányzat Mátyás király úti nyári napközis tábora: a tökéletes elhelyezés, a megkapó természeti környezet, a jó levegő, a sportpályák, a hatalmas homokozó, no meg a nagyméretű úszómedence mind-mind kitűnően szolgálják a gyerekek szórakozását. A Mátyás Táborban az a legfontosabb, hogy minden perc vidáman teljen, ezért aztán bárki csatlakozhat bármelyik programhoz – ha akar, mert semmi sem kötelező, csak ajánlott!– Amikor Dió és Döcög kutya az egyik kislány hátán egyensúlyoztak.

– Társasozás Viktor bácsival.

– Olvasás a kis házban.

– A tízlábú rák.

Ezeket válaszolták kapásból a gyerekek arra kérdésre, hogy mi tetszett nekik a legjobban az első héten, amit a Mátyás Táborban töltöttek. Aztán kis gondolkodás után csak úgy áradt belőlük a szó, ahogy az élményeikről beszéltek.
Péternek a Dunavirág vízibusz volt a kedvence, az interaktív mozgó laboratóriumban különleges lényeket is megismerhetett. „Néztünk hódokat, szitakötőlárvát, de nekem a tízlábú rák tetszett a legjobban. Azért tízlábú, mert az ollóit is beleszámítják, és amikor megfogtam, egyáltalán nem féltem tőle” – mesélte lelkesen az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola másodikos diákja. Azt is elmondta, hogy mindennap nagyokat játszottak, olyannyira, hogy a medencébe el sem jutott, egyszerűen nem maradt rá ideje.
„Most éppen a csokifolyón kelünk át. Közben vigyázni kell a manókra, amik megpróbálják elvenni a vízen lebegő kekszeket” – írta le nekünk a legújabb kalandját, aminek a végén ajándékot kaptak a táborozók.
„Már többször voltam itt, és mindig jól éreztem magam. Van, hogy a húgaimmal jövök, most éppen az osztálytársammal vagyok – árulta el Panna, akinek a kutyás bemutató volt a nagy kedvence. – Dió és Döcög gördeszkáztak, esküvőst játszottak, aztán toronyban álltak egy kislány hátán. Nagyon okosak és ügyesek, igazi mókamesterek.”
A Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium hatodik osztályát szeptemberben kezdő kislány szívesen töltötte az idejét a társasjátékszobában, ahol az Uno, valamint a Catan telepesei kötötték le leginkább. „Sokat színeztem, főleg virágosat csináltam, a barátnőm meg cicát, aztán gyöngyöt fűztünk, pomponokat, zászlókat fonalaztunk. Ezeket mind haza lehetett vinni.”
Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolába járó Léna is a kézműveskedést említette az első helyen. Három karkötőt font, igaz, az egyiket elvesztette, de a barátnőjét, Emmát így is meglepte egy saját készítésű ajándékkal.
„A legjobb a barátaimmal a játszótéren játszani, viszont azt is szeretem, amikor egyedül olvashatok a kis házban. Kedvencem a Kis boszorka, már a harmincnegyedik oldalon tartok” – sorolta tábori élményeit Léna, majd hozzátette, hogy azért a lubickolásból sem maradt ki, mivel tud úszni, így jól érzi magát a vízben.
Másodikba megy a Németvölgyi Általános Iskolában Bálint, aki az idén először volt a Mátyás Táborban, és már most alig várja, hogy két hét múlva újra itt lehessen. „Viktor bácsi mutatta meg a Catan telepeseit, ez nagyon izgalmas volt, mert még sohasem játszottam. A tábornyitáskor sokat futottunk, szlalomoztunk a logikai sportversenyen Sziszi bácsival.”
Szántó Szilárd, azaz „Sziszi bácsi” a tábor egyik mozgásfelelőseként szervez logikai játékokat a gyerekeknek. A motivációs feladatok fejlesztik a szociális és együttműködőkészségüket, miközben semmi másra nem kell koncentrálniuk, csakis a játékra – magyarázta Párkányi Zsuzsa táborvezető. Mint kiemelte, bár a mozgás az elsődleges, ezt ezen a nyáron is igyekeznek kultúrával „fűszerezni”.

A táborban folyamatosan zajlik a néptánctanítás és a drámajáték, ezek mellett kézműves foglalkozásokat tartanak pedagógusok. Kötés, horgolás, nemezelés, varrás kipróbálására is lehetőség nyílik, az elkészült műveket pedig hazavihetik a gyerekek. A könyvbemutatókon a táborozók ajánlanak olvasnivalót a társaiknak. A környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat erősíti, hogy állatokat mennek megfigyelni, növényeket néznek, a természet megóvásáról hallgathatnak előadásokat.
„Mert nem uraljuk a természetet, hanem a részei vagyunk, ezért nem bántjuk az élővilágot! Ezt nagyon komolyan vesszük, és tanítjuk – foglalta össze röviden a célkitűzést a pedagógus. – Megbeszéljük a sziklák keletkezését a Normafánál, a Nagy-Szénás tanösvényen a többi között megcsodáljuk Szent István király szegfűjét is. Ez a Budai-hegység legmagasabb pontja. A kirándulások alkalmat adnak arra is, hogy a gyerekek megtanuljanak térképet olvasni, iránytűt használni, a mohákat figyelve tájékozódni az erdőben. Megismerik a flórát és a faunát, s persze nagyokat játszanak, miközben szélesedik a látókörük. A legfontosabb, hogy jól érezzék magukat; ezt lehetővé teszik a szabályaink is, amik az iskolainál kicsit nagyobb szabadságot adnak. Minden foglalkozás ajánlott, de nem kötelező, rájuk bízzuk a választást. Ebben is segíthet egy újdonság, a társasjátékszoba, egy csendes zug, ahol el lehet mélyülni, nyugodtan játszani, gondolkodtató feladatokat megoldani.”
Párkányi Zsuzsa néhány egyéb programról külön is szólt. Ilyen a mindig nagyon várt selfie party és a karaoke, menetrend szerint érkeznek a tűzoltók, akik alaposan meglocsolják és hónaljig habba mártják a gyerekeket, a dupla ugrálóvárról pedig nem is kell többet mondani. Visszatérő vendég Kovács Gábor, a hangszerek mestere, aki megmutatja, miként lehet megszólaltatni a PET palackot, a partvist vagy a porszívó csövét, míg a Monty Angyalai állatmentő egyesület az állatok szeretetét közvetíti.

Természetesen nem hiányozhatnak a távolabbra tett kirándulások sem. Valamennyi heti turnusban szerepel külső program, a táborlakók bejárják a főváros játszótereit, hajókáznak a Velencei-tavon, megnézik a Nádasdy-kastélyt.
Ezen a nyáron a szokásosnál hamarabb, augusztus 15-én indul az utolsó turnus. Minden egyéb változatlan, a XII. kerületi lakosok és a hegyvidéki iskolák tanulói kedvezményesen vehetik igénybe a Hegyvidéki Önkormányzat Mátyás Táborát.

 További részletek a táborról: hegyvideksport.hu/hegyvideki-matyas-tabor

A cikk a Hegyvidék Újságban jelent meg.