Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Tág keretek címmel nyílt meg a Budai Rajziskola növendékeinek kiállítása

Tág keretek címmel nyílt meg a Budai Rajziskola növendékeinek kiállítása

A tárlatmegnyitót január 25-én 17 órakor tartották a Polgármesteri Hivatal Folyosó Galériáján (fsz., I. em.)

Már hagyomány, hogy a Budai Rajziskola időről időre bemutatkozik a közönségnek – kezdte köszöntőjét Fonti Krisztina alpolgármester. Ilyenkor általában a különböző képzések együtt szoktak bemutatkozni, a mostani alkalom annyiban más, hogy az új festőszak munkájába pillanthatunk bele. Ezeken az alkalmakon nemcsak az alkotók műveivel találkozhatunk, az intézményben folyó alkotómunka, pedagógiai munka és az ott tanító művésztanárok elköteleződése is reflektorfénybe kerül.

kiallitas01

Az intézmény – alapítása óta, az elmúlt 30 évben fogalommá vált a művészeti oktatási intézmények körében. A Budai Rajziskola, a kerület egyik büszkesége, a Hegyvidéken nem kell bemutatni, ugyanakkor, minekutána a hétköznapi tevékenység nem a nagyközönség előtt zajlik, ezek az alkalmak különösen fontosak. A hegyvidékiek közössége elismeri az iskola munkáját, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Lázár Zsuzsa igazgatóasszonyt, két évvel ezelőtt díszpolgári címmel tüntették ki.

lazar_zsuzsa01

A festőszak – a grafikus- illetve az ötvös szak után – 2021-ben indult. Az oktatás során a festészet iránt elkötelezettek megismerkedhetnek az alkotómunka technikai és szellemi hátterével. Az esti tagozaton a felnőtt korosztály is részt vehet, így az intézmény tág keretei között családias hangulatban alkotnak együtt az egyetemi felvételire készülők és az idősebb hallgatók; különböző témákat feldolgozva sajátíthatnak el technikákat, az akvarellfestéstől az olajfestésig. A mostani kiállításon húsz kiállító negyven alkotása, az önálló alkotóvá válás folyamatába nyújt bepillantást, ezen kívül a földszinten, egy tévéképernyőn további műveket vetítenek.

szeberin_reka

Fonti Krisztina végezetül megköszönte az igazgatóasszonynak, a mestereknek, az alkotóknak, hogy bemutatják műveiket a hegyvidékiek közösségének, hozzátéve, hogy hogy kollegái, valamint az ügyeiket intéző polgárok egészen biztosan örömmel fogadják az alkotásokat a Polgármesteri Hivatal Folyosó Galériáján, amelynek különös missziós ereje abban rejlik, hogy sokkal több embert meg tudnak érinteni, mint egy hagyományos galéria kiállítása. „Fejet kell hajtani mindenki előtt, aki a művészet terén valódi értéket hoz létre.” – idézte köszöntője zárásaként Lázár Zsuzsa igazgatóasszony szavait Fonti Krisztina, hozzáfűzve, hogy ő is fejet hajt a Budai Rajziskola mesterei és tanítványai előtt.

kiallitas03

A megnyitó további részében a Budai Rajziskola tanárai közül Breznay András, Füzes Gergely és Lelkes András Gergely festőművészek mondtak beszédet.

kiallitas07

A tárlat megtekinthető február 25-ig az önkormányzat hivatali idejében: hétfőnként 13-17.30-ig, és szerdánként 8-16 óráig.