Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Szépen termő szezont zárt a Böszikert

Szépen termő szezont zárt a Böszikert

Az enyhe idő és a szikrázó napsütés nem utal a tél közeledtére, ezzel együtt lassan véget ér a szabadtéri kertészkedés szezonja, a Böszikert tagjai is elkezdték téliesíteni ágyásaikat. A gazdák még utoljára betakarítják terméseiket, kiszedik és komposztálóba helyezik egynyári növényeiket, valamint a tápanyag-utánpótlás érdekében marhatrágyát dolgoznak veteményeseikbe, hogy a jövő is év is bő termést hozzon.

„Ez az első év a tanulás éve volt. Megtanultuk például, hogy nem szabad túlültetni az ágyásokat, ami szinte mindenhol megtörtént. Nem is számítottunk rá, hogy a kis palántákból mekkora növények lesznek” – osztotta meg élményeit Fonti Krisztina, miközben épp a hatalmasra nőtt batátákat emelte ki a földből.

boszikert_teliesites03

Az alpolgármester, aki többedmagával gondozza a Böszikert egyik ágyását, arról is szólt, hogy nagyon jó közösség alakult ki a tagokból. Különösen a nyári estéken volt itt nagy élet, hiszen az ágyásgazdák szinte minden nap locsoltak ebben az időszakban, és az együtt töltött idő a kötetlen beszélgetésekre is kiváló alkalmat adott.

boszikert_teliesites04

Rosta Gábor, a Böszikert vezetője szerint – akinek megbízása ez év végéig szól, 2024-től ugyanis a közösség három, megválasztott tagja fogja vezetni kertet – a következő évben már sokkal tudatosabban fog működni a hely. Az alpolgármesterhez hasonlóan ő is látja, hogy ez a szezon egy intenzív tanulási folyamat volt a növényekről, illetve a közösség működéséről.

boszikert_teliesites15

„Az önkormányzat nagy teljesítménye, hogy rendkívül gyorsan és jó minőségben készült el a kert. Mintaértékű volt a tervezési és az építési folyamat, miután pedig átvettük, az ültetés és a gondozás is példaértékűnek bizonyult. Minden közösségi kertben elő szokott fordulni egy-két, kevésbé gondozott ágyás, itt azonban ilyen egyáltalán nincs” – emelte ki az első szezon eredményeit Rosta Gábor, aki biztos benne, hogy a tagok lelkesedése jövőre sem fog lankadni és egyetlen ágyás sem marad parlagon.

boszikert_teliesites16boszikert_teliesites20