Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Soundweaving – Szirmay Zsanett textilművész kiállítása a Hegyvidék Galériában

Soundweaving – Szirmay Zsanett textilművész kiállítása a Hegyvidék Galériában

A február 12-én megnyílt tárlaton bemutatott interdiszciplináris, integratív projekt lényege a lyukkártyás-zengőfésűs zenelejátszóra átírt tradicionális textilminta és annak hangi leképzése. A transzformáció során a magyar népi keresztszemes minták, az iszlám szőnyegminták és japán motívumok lézervágott textilekké, a textilmotívumok pedig dallammá alakulnak. A Hegyvidék Galéria idén Szirmay Zsanett Soundweaving projektjének részleteit bemutatva csatlakozik a Cziffra Fesztiválhoz.


kiallitas01

 

„Önkormányzatunk szívügye a Cziffra Fesztivál, Cziffra György szellemiségének, munkásságának bemutatása. Büszkék vagyunk rá, hogy a Hegyvidékről indulhatott el a rendezvénysorozat, amely ma már a kerület intézményein jócskán túlmutató, sok nívós programot mondhat magáénak.” – mondta köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester. A közönség köreiben üdvözölte a fesztivál megálmodóját és művészeti vezetőjét Balázs János zongoraművészt is. A Cziffra fesztivál, amely a 2016-os indulása óta a legkeresettebb, legszeretettebb fesztiválok közé nőtte ki magát, fontos feladatának tekinti a fiatal művészek támogatását. Programkínálatában a klasszikus zenén kívül a legkülönbözőbb műfaji kitekintésekkel találkozhatunk, többek között kiállításokkal.

 fk05

A látvány elsőként kiteregetett lepedőkre emlékeztette Fonti Krisztinát, aki arról is beszélt, hogy ez az installáció egyszerre hat több érzékszervünkre, és egyfajta interakcióra invitál. Az izgalmas művészi vállalkozás keretében képzőművészeti motívumok alakulnak át lézervágott textilekké, majd zenei dallamokká – egyszerre mutatva be négy kontinens motívum és dallamvilágát. Fantasztikus varázslat ez! – osztotta meg élményét, amint izgatottan várta, hogyan történik meg az átalakulás, majd maga is kipróbálta a kiállítótérben elhelyezett, erre alkalmas eszközöket. „Nagy öröm, hogy a Cziffra Fesztivál idén is nagyszerű programokkal várja az érdeklődőket; büszkeség, hogy a Hegyvidék is részese lehet ennek a kulturális kalandnak!” – tette hozzá, majd köszönetet mondott Szirmay Zsanettnek, hogy elhozta alkotásait, és mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a tárlat létrejöttéhez.

 hangszobor02

„A szív és a szellem szövevényes násza”-ként jellemezte Szirmay Zsanett impulzív installációit Nagy Zopán fotóművész, költő, aki szabadversével nyitotta meg a kiállítást. A költészet emelkedett nyelvén szólt arról, hogy a művek „fátylai” mögött az alkotó lelkülete zsong, miközben „tervez és teremt”. Az összetett élményre ráhangolódásként Vikukel Dániel zeneszerző, zongorista, a kiállításon látható motívumokból komponált zenei etűdökből adott elő válogatást.

 

A tárlat március 13-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) A belépés díjtalan.

Kísérő programok: Tárlatvezetés és workshop Szirmay Zsanett vezetésével:

február 23. (péntek) 18:00 (erre 14 éven felülieket várnak). Családi alkotósarok, workshop Szirmay Zsanett vezetésével: február 24. (szombat) 10:00

 

A kísérőprogramokon való részvétel 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak 200 Ft.

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!