Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Síre fel a Normafán

Síre fel a Normafán

Ünnepélyes keretek között adták át a teljesen újjáépített Vasas-síházat a Normafán, közelebbről az Anna-rét mellett, ahol a sífutók és szánkózók legnagyobb örömére már a hóágyú is működik. Az eseményen a kormány és a Vasas SC képviselői mellett Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.

 pokorni_fonti03

„Az az igazi élvezet, amikor az él vezet” – ezzel a síelő berkekben jól ismert mondással kezdte beszédét Schmidt Ádám. Szerinte az első síelés után mindenki egyetért ezzel a kijelentéssel, hiszen ez egy olyan sport, amit nagyon könnyű megszeretni.
A sportért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy a kormányzat egyik fontos célkitűzése a sportnemzetből sportoló nemzetté válás megvalósítása, ezért is támogatnak minden olyan kezdeményezést, ami közelebb hozza az emberekhez a mozgást, a sportolást az év bármely szakában. A versenyszintű sítudáshoz persze kellenek edzők, tehetséggondozás, no meg megfelelő infrastruktúra. Utóbbival jól állunk, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ma már hazánkban is egyre több helyszínen lehet űzni ezt a rendkívül népszerű sportágat. És, bár az évszázados síhagyományokkal rendelkező országokat még nem sikerült utolérni, de a sportág hazai fejlődése szemmel látható.

schmidt_adam01

Nem véletlen, hogy a nemrég bemutatott új sportfejlesztési programban a nyári mellett a téli sportágak szövetségeit is megszólították. Ezek a sportágak is helyet kaptak az egyes kategóriákban. A besorolás alapján a sí és snowboard esetében a következő két ötkarikás ciklusban szeretnék, ha a versenyzők kvótákat szereznének.

Schmidt Ádám megemlítette, hogy a Vasas SC Síszakosztálya 70 évvel ezelőtt alakult meg, a síház pedig 1974 óta üzemel a Normafán. Szolgálja a klub északi sírészlegének élsportolóit és biztosít sportolási lehetőséget több ezer gyermek számára. Közel 50 év elteltével elengedhetetlenné vált az épület rekonstrukciója, ami másfél év alatt valósult meg.

vasas_sihaz08

„Úgy gondolom, ez egy gyönyörű karácsonyi ajándék a Vasas családnak, a klub kötelékében munkálkodó szakembereknek és versenyzőknek, továbbá a Normafára látogatóknak” – zárta beszédét az államtitkár.

1892-ben itt született a magyar sísport, amikor két lelkes sportoló először a Vérmezőn próbálkozott meg a síeléssel – azaz csatolt akkori nevén lábszánkót – majd nagyobb lejtőt keresve a Normafán végre valóban hódolhattak a síelés örömeinek – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán, majd arról beszélt, hogy nem messze innen volt telke a Sigray családnak, ahol az első rövid lesiklóversenyt is rendezték a Normafán. Ezért is nevezte el az önkormányzat a mostani büféknél lévő területet Sigray Antal grófról.

A polgármester elárulta, hogy rengetegen tanultak meg sízni a Normafán, ő viszont nem tartozott közéjük, ám sokat járt ide később a felvonós pályára.

„Azon vagyunk, hogy ne csak a szánkópálya és a sífutópálya, hanem idővel a lesiklópálya is elkészüljön. Ez egy közös ügy, hisz egy évben több mint 1 millió 200 ezer ember jön ide. Nekik szól a Normafa megújításának programja, amivel szerencsénk van, mert volt időnk szép lassan, apránként előre menni. Kevés ilyen fejlesztés létezik, mert általában mindenki be van kényszerítve a négyéves kormányzati ciklusokba, mi viszont lépésről, lépésre haladhatunk, így nem építünk túl nagyot, túl sokat, csak annyit, amit fel is tudunk tartani” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, aki szerint ebbe a folyamatba nagyszerűen beleillik a síház, ami pont akkora, amekkorára szükség van.

 vasas_sihaz10

Fürstner József köszöntőjét azzal kezdte, hogy a magyar sísport végre visszatérhetett szülőhelyére, a Normafára. Az idén alapításának 110. évfordulóját ünneplő Magyar Sí Szövetség elnöke kifejtette, hogy a síház emblematikus helyszíne a magyar sízésnek ezért is jár köszönet a Vasasnak, hogy sokat tett az épület megőrzéséért és megújításáért.
„Amikor ezt az új létesítményt látjuk, visszatér az emlékezetünkbe az olajkályha és a viasz illata, ami hozzátartozott egykor az itteni sífutó élethez” – elevenítette fel emlékeit Fürstner József.

furstner_jozsef01

A Vasas Sí Szakosztályt vezető Tóth Etre úgy látja, hogy az egész magyar sísport számára meghatározó a síház újjáépítése. Mert visszahozza a lehetőségét annak, hogy az északi és alpesi szakág nemzetköz szinten is visszatérjen az őket megillető helyükre. Ahogyan fogalmazott, egykor több sípálya, síugró sánc működött itt, a Normafa programmal sok minden újra megvalósulhat. E mellett kitért arra is, hogy a fejlesztés nemcsak a versenyzőket, hanem a hobby sportolókat is kiszolgálja. A szakember egy nagyszerű eredményről is beszámolt. Elmondta, hogy a Vasasos Tóth Zita nemcsak olimpián indulhatott, hanem a világranglista 80. helyén áll jelenleg, ami magyar sportolónak most először sikerült.

Markovits László kifejtette, hogy a 2016-ban indult létesítményfejlesztési programjuk utolsó állomásához értek a síház rekonstrukciójával, mostanáig több mint 15 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a Vasas által használt és vagyonkezelt állami tulajdonú létesítményekben. A Vasas SC elnöke köszönetet mondott a kormányzatnak a támogatásért, valamint mindazoknak, akik elősegítették a beruházások létrejöttét.

vasas_sihaz02

Hozzátette: mintegy 2000 bajnoki cím, számos téli olimpikon és sok ezer sportoló gyermek fémjelzi az 1952-ben alapított síszakosztály munkáját. Az alapokat a legendás Beták Imre tette le, az utóbbi évtizedekben pedig Holló Miklós, Rosivall Zoltán, Lednyiczky Zsigmond, Fazakas Mónika és mások kitartó munkája tartja életben a szakágat.
Az ünnepélyes megnyitó végén a piros-kék szalagot a meghívott vendégek, köztük a Vasas SC életműdíjas sílegendái, Benjamin Józsefné, Lednyiczky Zsigmond, Rosivall Zoltán és Holló Miklós, az aranygyűrűs Fazekas Mónika és a téli olimpikon Tóth Zita vágták át.

szalagvagas01