Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Sikeres a Hegyvidéki Zöld Recept

Sikeres a Hegyvidéki Zöld Recept

Tavaly indította el az önkormányzat a Hegyvidéki Zöld Recept programot, hogy a kerületi háziorvosokkal együttműködve, a különböző mozgásformák receptre történő felírásával növelje a kerületben élők egészségben eltöltött éveinek számát. Ennek az országban egyedülálló kezdeményezésnek a tapasztalatairól számolt be az a konferencia, melyre a program iránt érdeklődő budapesti kerületek, valamint az agglomerációs települések polgármestereit is meghívták.

A konferenciát megnyitó Pokorni Zoltán elmondta, hogy a hegyvidéki Zöld Recept ugyan Magyarországon egyedülálló, mégsem saját ötlet, ám – ahogyan fogalmazott – a jó kezdeményezéseket sohasem szégyen átvenni.
A polgármester emlékeztetett, hogy a programban az együttműködő intézmények, mások mellett a Hegyvidéki Kulturális Szalon, a Szent Ferenc és a Szent János Kórház, a Normafa Park és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. számos mozgásos és sportolási lehetőséget kínálnak.

pokorni_zoltan04

A polgármester hangsúlyozta: a Hegyvidék Budapest legzöldebb kerülete, ahol a beltéri sportolási lehetőségek mellett a szabadban sportolni vágyók is nagyon sok lehetőséget találnak. Az elmúlt években – mindenekelőtt a Normafa rehabilitációjával – tovább növeltük ezt az eleve is nagy zöld területet.

Az önkormányzat a Hotel Olimpia és a Budai Sport Hotel lebontásával közel 20 ezer köbméter sittől szabadította meg a Normafát – emlékeztetett Pokorni Zoltán. Ezeken kívül két hatalmas adótornyot is eltávolítottak az erdőből. A polgármester arról is beszélt, hogy fontos a mozgás, de legalább ennyire lényeges az együtt töltött idő, a közösségi élmény, amihez a sport nagyszerű alkalmat teremt.

 aerobic07

Dr. Mihók Barbara ökológus, mentálhigiénés szakember és dr. Fekete Márta orvos a természetjárás, a természetben eltöltött idő és az egészség kapcsolatát elemezte. Magyarországon 6-700 ezren súlyosan depressziósak, ennek a számszerűsített költsége sok százmilliárd forint. A kezelésükben kitüntetett szerepet kaphat a természet, mint mentális egészségvédő szolgáltatás. Ebből a szempontból a budai kerületek jó helyeztben vannak, hiszen rengeteg itt az érintetlen erdő és zöldterület. Elhangzott egy konkrét tanács is, mégpedig a demencia enyhítésére. Kiváló erre a közös séta, ami rengeteget segíthet az egészségügyi állapot szinten tartásában.

 mihok_fekete01

A Zöld Recept a többi között éppen a zöld környezetben eltöltött idő növeléséről szól, illetve a mindennapos mozgásról, amiről dr. Lacza Gyöngyvér elmondta, hogy a magyarok körében igencsak nagy a lemaradás. A Testnevelési Egyetem rekreációs tanszékvezetője hozzátette, a készülő, Monspart Saroltáról elnevezett aktív életmód stratégia is arról szól, hogy a lakosságnak elemi szüksége van az életmódváltásra. Sokkoló, hogy az Eurobarométer adatai szerint a magyarok 59 százaléka teljesen inaktív, mindössze 4 százaléka sportol rendszeresen, 22 százaléka pedig csak némileg rendszeresen.
Lényeges, hogy az egészségügy támogassa a koncepciót, írják fel a mozgást azoknak, akiknek erre szükségük van. A fizikai aktivitást recepre modell előnye, hogy a páciens kap egy „papírt”, le van írva mit kell tennie, ami egy plusz motivációt jelent – hangsúlyozta dr. Lacza Gyöngyvér. A cél, hogy a minimum 150 perces heti aktivitást elérjék az emberek, amihez a Zöld Recept nagy lökést jelenthet. A most még inaktívak egészségben eltöltött várató élettartalma már ettől a napi 20-30 perc mozgástól 7,5 hónappal megnövekedik, ezáltal egy sokkal egészségesebb és boldogabb társadalom jöhet létre.

mozgas03

Dr. Varga-Kovács Emese, az önkormányzat népjóléti irodájának vezetője a Hegyvidéki Zöld Recept programot mutatta be. Kiemelte, hogy a kerületben élők mintegy harmada idős vagy idősödő ugyanakkor a Hegyvidéken a legmagasabb az országban a várható élettartam. Az önkormányzat pedig azon dolgozik, hogy az egészségben eltöltött évek száma is kövesse ezt a tendenciát. Egyik kulcs ehhez a mozgás, amit a Zöld Recepttel is próbálnak népszerűsíteni.

varga_kovacs_emese01

A természeti környezet, a támogató közösség és a mozgásos tevékenységek hármasa képezi a program alapját, hogy szabadban, társaságban és hasznosan teljen az idő. Kinézetre a Zöld Recept olyan, mint egy hagyományos vény, a mozgásformákat a háziorvosok írják fel. Nem feltétlenül konkrétan, hanem témák szerint, mint a testsúlycsökkentés, hangulatjavítás, stressz mentesítés. Ez alapján lehet választani az elérhető mozgásos és sportprogramok között. Egy hónappal később a résztvevőket felhívják, hogy megérdeklődjék a tapasztalatokat, ezzel a visszacsatolás is megtörténik.

Dr. Lovas László felnőtt háziorvos a kezdetektől részt vesz a Zöld Recept programban, összefoglalójában ez eltelt egy év tapasztalatait összegezte. Elárulta, hogy 50-100 receptet írt fel, némi nehézség, hogy az online recept bevezetése miatt kevesebben jönnek el a rendelőbe. A legfogékonyabbak az idősebb hölgyek, körükben egyelőre inkább a közösségépítő hatás dominál. Mivel a 25-45 év közöttiek kisebb számban járnak a háziorvoshoz, emiatt ez a korosztály kevésbé jelenik meg a programban. A háziorvos szerint ezért is lenne érdemes közvetlenebbül megszólítani a fiatalabbakat. Illetve azokat, akik nem mennek orvoshoz, és vélhetően nem törődnek eléggé az egészségükkel és így a mozgással sem.

Az önkormányzati tulajdonú Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. szervezi az Aktív Hegyvidék programot, aminek sportkínálatát is felírhatják a pácienseknek a háziorvosok – hívta fel a figyelmet a kezdeményezést ismertető Móczán Mónika ügyvezető és Vladár Sándor sportszervező. Elmondták, hogy lassan húsz éve működik ez a kezdeményezés, és jelenleg tizenhárom helyszínen biztosít ingyenes sportolási lehetőséget a kerületi lakosok számára. Bár a covid alatt az addigi évi 11 ezerről visszaesett a látogatók száma, mára ismét közelíti a 10 ezret. Megkérdezték a kerületi lakosokat, milyen mozgásformákat látnának szívesen az Aktív Hegyvidék kínálatában, és ennek megfelelőan alakítják a kínálatot. Tavaly indult a funkcionális edzés, amely a fiatalabbakat szólítja meg, de tavasz óta taekwondozni is lehet.
Az online térben is elérhetők az edzések, foglalkozások, a Youtube csatornának köszönhetően otthon is lehet akár gyakorolni. Sokan eleinte a társaság kedvéért mennek el az edzésekre, amiből kialakul a mozgásigény. Jó példái ennek a futóklubok, a legjobbak már évek óta elindulnak az Ultra Balatonon.

zold_recept02

A Hegyvidéki Zöld Receptről a www.hegyvideksport.hu/zold-recept oldalon lehet tájékozódni.