Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

SIKERÉLMÉNYT ÍGÉR A MAGASÁGYÁSOK MŰVELÉSE

SIKERÉLMÉNYT ÍGÉR A MAGASÁGYÁSOK MŰVELÉSE

A kopár udvarok, lekövezett felületek vagy árnyékos sarkok zöldítése érdekében magaságyások építését ösztönző pályázatot hirdet a Hegyvidéki Önkormányzat. Az idén beadott kérelmek alapján a helyi igények szerint méretezett ágyások már jövő tavasszal kizöldülhetnek, segíthetik a fenntarthatóságot, egyúttal bizonyíthatják, hogy a kertészkedésnek jótékony hatása van az emberekre és a közösségekre is.

Magaságyás építésével akár egy szürke, leburkolt udvaron is üdítő, zöld szigetet lehet létrehozni. Az egyszerű faszerkezet összeállítása nem igényel komoly szakértelmet, és a kiskert gondozása is sokkal kényelmesebb, mint egy hagyományos ágyás esetében.
A magaságyások legtöbbször a környezethez színben és méretben is illeszkedő anyagokból létrehozott szerkezetek, közös vonásuk, hogy legalább 60 centiméter magasak. A beültetett növények az ágyás földjében gyökeredznek, ezért nincs szükség közvetlen talajkapcsolatra, a tartószerkezet elhelyezése után nyugodtan kibélelhetjük fóliával az ágyást, ezzel növelve a tartósságát és megfékezve a szivárgó öntözővíz elfolyását.
Érdemes alulra friss, éretlen komposztot, vékonyabb ágakat helyezni, amik lassan lebomolva biztosítanak majd hosszú távú tápanyag-utánpótlást. Erre kerülhet az érett komposztréteg, majd legfelülre a morzsalékos kerti föld. A „nyers” rétegek további előnye, hogy bomlásuk során hőt termelnek, ami kora tavasszal gyorsítja a palánták fejlődését, és megóvja őket az esetleges kései fagyoktól.A magaságyások alapvetően a konyhakerti növények termesztésére hasznosíthatók, de ültethetünk beléjük évelő virágokat, kis termetű díszcserjéket és futónövényeket is. A napos fekvésűekben jól fejlődnek a hagymafélék, a paradicsom, a padlizsán és a legtöbb fűszernövény, de félárnyékban is számos zöldséget lehet termeszteni, például céklát, brokkolit, retket, fokhagymát, sárgarépát, zellert. Kifejezetten árnyékos ládákba inkább apró örökzöldeket vagy talajtakaró fajokat ültessünk. Egy nagyobb ládából akár futónövényeket is futtathatunk lugasra vagy házfalra egyaránt.
A telepítésre kiválasztott növények határozzák meg a későbbi feladatokat is. A néhány babérmeggynek és árnyliliomnak otthont adó kiskertet elég a nyári melegben alkalmanként megöntözni, míg egy sűrűn beültetett zöldségeskert tavasztól őszig szinte mindennap feladatot ad.

A Hegyvidéki Zöld Iroda most magaságyások építését ösztönző pályázatot hirdet a XII. kerület sűrű beépítettségű részeinek társasházai számára. A vissza nem térítendő pénzbeli támogatás elnyerésére vonatkozó részletek a hegyvidek.hu/ugyintezes/zold-iroda/magasagyas-palyazat oldalon olvashatók. Innen letölthető a pályázati dokumentáció, és a pályázatokat is itt lehet benyújtani.

A cikk a Hegyvidék Újságban jelent meg.