Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Ronda pulcsis ajándékok gyermekotthonban élő gyerekeknek

Ronda pulcsis ajándékok gyermekotthonban élő gyerekeknek

Hegyvidék első alkalommal csatlakozott a Karácsonyi Ronda Pulcsis élményfutáshoz, ami a nagyszerű szórakozás mellett mindig egy jó ügyet is szolgál. Idén előre megadott ajándékokat kértek a szervezők nevezés gyanánt, az összegyűlt csomagok a Sztehlo Gábor Gyermekotthonba kerültek Fonti Krisztina alpolgármester közreműködésével.

adomanyok01

A Karácsonyi Ronda Pulcsis élményfutás lényege, hogy a résztvevők a leggiccsesebb, legrondább vagy legviccesebb karácsonyi pulcsit, sálat, sapkát magukra húzva versenyeznek egy jót. És nem a győzelem, még csak nem is a sportérték a lényeg, hanem az együttlét és az, hogy mindezt másokért teszik. Éppen ezért a hegyvidéki futásra mindenkit vártak, kicsiket és nagyokat, sportosokat vagy akár azokat is, akik inkább lesétálták a távot. Ezúttal konkrét kéréseket tolmácsoltak a futóknak, ugyanis az önkormányzat megkérdezte a Sztehlo Gábor Gyermekotthon lakóit, milyen ajándéknak örülnének a legjobban, amit a nevelők javaslataival egészítettek ki. Így ezekkel lehetett nevezni, azaz előzetesen a jelentkezők kiválaszthatták, melyik kívánságot teljesítik. Ezeken felül további meglepetéseket is elfogadtak, így összesen közel száz csomag gyűlt össze a kívánságok pedig maradéktalanul teljesültek.

start02

Az ajándékokat átadó Fonti Krisztina elmondta, hogy az önkormányzat örömmel adott otthont a rendezvénynek és ajánlotta a Sztehlo Gábor gyermekotthont az idei kedvezményezettnek.

adomanyok04

„Nem volt jó idő a futás idején, nem is jött el mindenki, de az összes nevező elhozta az ajándékát. Ki a verseny előtt, ki pár nappal utána, úgyhogy semmi sem hiányzik. Ez is azt mutatja, hogy a hegyvidékieknek nagy a szíve, készek a jótékonykodásra és megteszik, ami tőlük telik” – hívta fel a figyelmet az alpolgármester, aki egyúttal köszönetet mondott az ajándékozóknak.

bemelegites01

Az átadáson jelen volt a 91 éves Andrási Andor, aki egykor itt, ebben a gyermekotthonban nevelkedett. Elmondta, hogy az édesapja a háború alatt elesett az orosz fronton, beteg édesanyja pedig nem tudta három gyermekét eltartani. Ekkor került a gyermekotthonba 1945-ben, ahol egy fantasztikus pedagógiai kísérlet részese lehetett. Gaudiopolis (Örömváros) néven saját gyermekállamot alapítottak kormánnyal és felelősökkel. Szinte mindenkinek volt valamilyen feladata, együtt dolgoztak a közös cél érdekében és ez összehozta az egyébként másként gondolkodókat. Valójában létrejött közöttük egy testvéri kapcsolat a több ezer zsidó gyermeket megmentő Sztehlo Gábor evangélikus lelkész hatására. Elárulta, hogy egyik alapítója a harmincöt éve létrehozott Sztehlo Gábor Gyermek és Ifjúságsegítő Alapítványnak, amely a többi között arra vállalkozott, hogy összehozza a világon szétszóródva élő „Sztehlo gyerekeket”.

sztehlo_gabor_otthon09

Váradi Éva kiemelte, hogy három éves kortól tizennyolc éves korig fogadják a gyámhivatalon keresztül a gyerekeket. Jelenleg tíz lány és tíz fiú él az intézményben, rajtuk kívül hat utógondozói ellátott. Ők már elmúltak tizennyolc évesek, dolgoznak, illetve tanulnak a felsőoktatásban.