Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Rekordot döntött a pályázók száma a képzőművészeti kiállításon

Rekordot döntött a pályázók száma a képzőművészeti kiállításon

Profik és műkedvelők, bárminemű műfaji vagy technikai megkötés nélkül: idén is megtekinthető a kerületi idősek alkotásaiból rendezett képzőművészeti tárlat, amelynek október 3-án tartották a megnyitóünnepségét a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.


oszi_andi_utcareszlet


Az eseményt Vázsonyi János szaxofonjátéka vezette föl, aki egy több mint kétezer éves Apolló-himnuszt adott elő a szép számú közönségnek.

Ezt követően Fonti Krisztina, kerületünk alpolgármestere méltatta az alkotókat. Elmondta, idős korban rendkívül fontos a szellemi és a fizikai aktivitás megőrzése, ezért erre a területre kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat. Jó példa erre a Jókai Klubban hétről-hétre összegyűlő nyugdíjasklub, illetve maga a Szalon is, ahol egész évben számos esemény várja a szépkorúakat.


fonti07


Az pedig már évek óta tartó hagyomány, hogy az október 1-jei idősek világnapja alkalmából külön programokkal is készül az intézmény, melyek közül rendre a hegyvidéki nyugdíjasok alkotásaiból rendezett képzőművészeti kiállítás váltja ki a legnagyobb érdeklődést. A koronavírus sújtotta évben is megrendezték az eseményt, még ha csak online formában is, tette hozzá Fonti Krisztina.


Különlegessége a tárlatnak, hogy „egy színpadon” mutathatják meg magukat hivatásos művészek és lelkes amatőrök, ráadásul mindenféle műfaji, technikai vagy témát illető megkötés nélkül tehetik ezt. Az alpolgármester köszönetet mondott minden pályázónak és azt is elárulta, hogy idén rekordot döntött a számuk.


Azt már Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője tette hozzá, hogy negyven fő ez az új rekord, idén tehát ennyi kerületi művész bocsátotta az intézmény rendelkezésére egy vagy több alkotását.


bitter_ferenc_tavasz


A beszédek után Fonti Krisztina és Menyhárt Éva emléklapot és ajándékcsomagot adott át az idei kiállítóknak, akiket külön-külön is megtapsolt a közönség.


fonti03


Zárásképp ismét Vázsonyi János szórakoztatta az egybegyűlteket, „Big Bach Blues” címmel improvizált szaxofonján.

Az esemény jellegének, a megkötések hiányának köszönhető, hogy idén is rendkívül sokszínűre sikeredett a kiállítás; festmények, grafikák, üvegképek és gobelinek egyaránt részei a repertoárnak. Témáját tekintve is szerteágazó a felhozatal: figuratív és kevésbé figuratív pályamunkák is érkeztek, némely alkotás kerületünk egy-egy helyszínét (például egy kissvábhegyi házat) ábrázolja, de a Badacsonyt vagy éppen a horvátországi Trogir városának egy utcaképét is megcsodálhatják a látogatók.


nyilas_nandor_trogir

A kiállítás október 27-ig ingyenesen megtekinthető a Hegyvidéki Kulturális Szalon Tamási Áron és Galéria termeiben.